[Tutorial]Cum folosim Windows Task Scheduler?

» Diverse explicaţii le găsiţi aici!
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

04 Oct 2014, 23:38

Image
Doreşti să ruleze automat un program calculatorul tău, să-ţi amintească despre ceva sau chiar să trimită e-mailuri automat? Foloseşte Task Scheduler, o aplicaţie sub Windows. Interfaţa te poate intimida, însă este uşor de utilizat.
Cum să rulezi programe şi să setezi un memento cu Windows Task Scheduler (Organizatorul de sarcini)

Task Scheduler are o mare varietate de utilităţi.Orice doreşti să facă automat computerul tău poţi configura cu această aplicaţie. De exemplu, ai putea folosi Task Scheduler pentru a trezi calculatorul automat la o oră setată de tine.

Cum creezi o sarcină simplă

Pentru a lansa aplicaţia Task Scheduler, apasă butonul Start, tastează Task Scheduler şi apoi apasă pe link-ul Task Scheduler (sau apasă Enter).
Image
Apasă pe Create Basic Task în partea dreaptă a ferestrei Task Scheduler. Această legătura va deschide un îndrumar care te va duce prin procesul creării sarcinii tale. Dacă doreşti opţiuni mai avansate, apasă Create Task.
Image
Completează câmpurile cu numele şi descrierea sarcinii. Acestea te vor ajuta să îţi aminteşti ce va face sarcina pe care o creezi, mai târziu.
Image
Selectează când doreşti să se declanşeze sau să pornească sarcina respectivă. Poţi să o setezi să pornească zilnic, săptămânal, lunar sau doar o dată. În plus, poţi programa pornirea sarcinii la pornirea computerului sau la logarea ta. De asemenea, poate porni ca răspuns la ID-ul unui eveniment din lista de evenimente a Windows-ului (Windows event log).
Image
Atunci când selectezi zilnic, săptămânal, lunar sau doar o dată, vei fi întrebat pentru specificarea momentului la care doreşti să intervină evenimentul.
Image
Poţi programa Windows-ul să pornească un program, să trimită un e-mail sau să afişeze un mesaj ca răspuns la momentul de declanşare pe care l-ai specificat mai devreme.
Image
Dacă doreşti să rulezi un program, apasă pe butonul Browse şi localizează fişierul executabil de pe hard disk program.exe - majoritatea programelor pot fi localizate sub Program Files din partiţia C:. Selectează un program şi acesta va fi lansat automat la momentul programat de tine - de exemplu, dacă foloseşti mereu un anumit program la 1 p.m., poti face ca Windows-ul să-l deschidă automat la 1 p.m. în fiecare zi a săptămânii, ca să nu uiţi.

Poţi adăuga de asemenea variabile opţionale, pe care le suportă unele programe - de exemplu poţi specifica variabila AUTO cu CCleaner pentru a porni automat CCleaner când l-ai programat (Variabilele exacte suportate vor diferi la alte programe).
Image
Dacă doreşti să afişezi un mesaj sau să trimiţi un e-mail, vei fi interogat asupra detaliilor mesajului afişat sau ale e-mail-ului pe care doreşti să-l creezi.
Image
Aproape ai terminat - Windows va afişa detaliile sarcinii create de tine. Apasă butonul Finish iar sarcina ta va fi creată.

Dacă doreşti să dezactivezi o sarcină pe care ai programat-o, localizează sarcina din lista, apasă cu clic dreapta pe ea şi selectează Disable sau Delete.


Setări avansate pentru sarcină

Pentru a edita mai multe opţiuni pentru sarcina ta, apasă click dreapta pe sarcina pe care ai creat-o deja şi selectează Properties. Mai poţi apăsa pe linkul Create Task din bara laterală pentru a crea o nouă sarcină în interfaţa avansată, trecând peste îndrumar.
Image
Din această interfaţă, poţi ajusta câteva setări care sunt ascunse în interfaţa îndrumarului de bază, dacă într-adevăr doreşti o personalizare a sarcinii tale.
Image
De exemplu, poţi seta alte tipuri de declanşare - poţi porni o comandă atunci când computerul tău se blochează/deblochează, sau când computerul tău rămâne nefolosit o perioadă (idle) - acest lucru este ideal pentru sarcinile de întreţinere care nu ar trebui să ruleze în timp ce computerul este folosit de cineva.
Image
Poţi de asemenea specifica mai multe declanşări şi acţiuni - de exemplu, ai putea avea în acelaşi timp pe ecran un memento şi să se lanseze şi o aplicaţie.

Pentru că sunt multe opţiuni aici, ele nu vor fi necesare pentru majoritatea sarcinilor pe care le vei crea - poţi chiar să nu ai nevoie să deschizi această interfaţă dacă nu doreşti.

Sursa: scientia.ro
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

16 Feb 2017, 12:08

Tocmai am folosit aceasta functiune acum 2 zile pentru a decide din cand in cand timp un program trebuie sa caute in automat noi versiuni sau update-uri.
Post Reply

Return to “Ce este ? Cum functioneaza ?”