Ce este defragmentarea?

» Diverse explicaţii le găsiţi aici!
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

24 Sep 2014, 23:16

Atunci când conţinutul unui fişier este distribuit în locaţii diferite pe suprafaţa de stocare a hard disk-ului acesta este fragmentat. Fragmentarea nu pune nici o clipă în pericol integritatea datelor stocate, în schimb face ca viteza de accesare a unui fişier să scadă ca urmare a deplasării repetate a capului de citire/scriere în diferite puncte ale suprafeţei de stocare.

Prin defragmentare – fragmenetele aparţinând unui fişier sunt mutate în aceiaşi locaţie pe suprafaţa discului, ceea ce face ca viteza de accesare să nu fie limitată decât de performanţele tehnice ale hard disk-ului.

Cum apare fragmentarea fişierelor?

Pe un hard disk proaspăt formatat nu apare problema fragmentării deoarece spaţiul de stocare este umplut în ordine. Acest lucru nu mai este posibil după ce a intervenit ştergerea de fişiere. Golurile care apar datorită ştergerii de fişiere sunt umplute cu alte fişiere dar care nu au exact aceleaşi dimensiuni ca şi fişierele şterse. Dacă un fişier nu încape în spaţiul de stocare eliberat, acesta va fi împărţit în fragmente şi distribuit în alte zone de stocare disponibile.

Sa defragmentam în Windows


Disk Defragmenter este utiliatarul care vine la pachet cu sistemul de operare Windows. Acesta poate fi pornit printr-un clic pe butonul Defragmentare acum (Defragment now) din secţiunea Instrumente (Tools) a unei unităţi de stocare.
Image
Mai întai este recomandabil să analizăm gradul de fragmentare executând un clic pe butonul Analiză (Analyze). Windows va analiza procentul de fragmentare a fişierelor şi ne va anunţa dacă este indicat sau nu să rulamprocedura de defragmentare.

Defragmentarea se realizeză doar asupra fişierelor din partiţia selecta selectată. Va trebui să rulăm procedura de defragmentare pentru fiecare partiţie în parte.

Procesul de defragmentare este un mare consumator de timp. În funcţie de mărimea unităţii defragmentate dar şi de gradul de fragmentare acest proces poate dura chiar şi ore întregi. Dacă avem de lucru la calculator putem opri în orice moment defragmentarea pritr-un clic pe butonul Oprire (Stop) sau Pauză (Pause)

Nu putem defragmenta în bune condiţii un disc care nu are cel puţin 15% spaţiu de stocare liber. Windows ne va avertiza dacă discul pe care dorim să-l defragmentăm nu întruneşte procentul de spaţiu liber necesar
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
mihaip89
Membru
Posts: 118
Joined: 29 Jan 2015, 10:29
Nume Real: Plesa Mihai
Nivel cunoştinţe IT: 5

30 Jan 2015, 17:52

De cate ori este nevoie sa se dfragmenteze discul intr-o luna sa zicem? O data ar fi de-ajuns?
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

30 Jan 2015, 19:54

mihaip89 wrote:De cate ori este nevoie sa se dfragmenteze discul intr-o luna sa zicem? O data ar fi de-ajuns?
Depinde cat de mult lucrezi cu el, cat de mult descarci si cat de mult muti/stergi/copiezi fisiere pe respectivul HDD. În principiu odata pe saptamana este ok.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
gutuie
Membru
Posts: 8
Joined: 12 Mar 2015, 14:25
Nume Real: Gutuie

12 Mar 2015, 18:40

De ce in Linux nu ai nevoie de defragmentare?
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

12 Mar 2015, 20:37

gutuie wrote:De ce in Linux nu ai nevoie de defragmentare?
Linux nu se confrunta cu probleme pe raft. Cel putin nu in aceasta masura. Acest lucru se datoreaza tipului de fisiere ale sistemului creat special pentru Linux: ext4. Ext4, ca si alte sisteme de fisiere, gestioneaza datele si spatiul de pe un hard, dar de asemenea face tot posibilul de a prevenii fragmentarea. Revenind la conceptul de raft, atunci cand stocati un folder intr-o cutie, ext4 va rezerva automat casetele invecinate. Acest sistem de fisiere incearca sa anticipeze extinderea folderului, si o face chiar destul de bine. De aceea foldere nu vor fi divizate iar raftul va fi ordonat.

Dezavantajul este ca metoda necesita o multime de spatiu liber. Daca nu exista cuti ramase pe raft, ext4 nu va avea de ales si va folosi vechea metoda de a ocupa gaurile. Acest lucru se poate intampla daca aveti mai putin de 20% din spatiul liber ramas pe hard. Deci, in general hard disk-ul nu este fragmentat, sau daca este, va fi mai putin de 3% din capacitatea sa.

Concluzie

Deci exista fragmentare pe Linux, dar nu poti face nimic in legatura cu acest lucru. Singurul sfat ar fi gestionarea buna a hard-ului prin utilizarea LVM daca poti lasa mai mult de 20% din spatiul hdd-ului tot timpul. Daca din anumite motive banuiesti ca exista fragmentare foarte grea, o solutie simpla ar fi sa muti totul pe un dispozitiv separat iar apoi sa transferi la loc. Ext4 va face restul.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
SteveW
Membru
Posts: 47
Joined: 01 Jun 2015, 15:27
Nume Real: Stefan
Nivel cunoştinţe IT: 6

06 Jun 2015, 13:43

Aveam de gand sa fac un topic cu intrebarea asta, dar am fost lamurit in articol :) Multumesc
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

07 Feb 2017, 13:31

Eu am pus ca discul sa se defragmenteze o data pe saptamana, deoarece folosesc in fiecare zi calculatorul si descarc mai tot timpul lucruri noi. Este mai bine sa folosesc programul Disk Defragmenter oferit de Windows sau alt program extern (gen Smart Degrag IObit)?
Post Reply

Return to “Ce este ? Cum functioneaza ?”