Ce este Bios-ul ?

» Diverse explicaţii le găsiţi aici!
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

22 Sep 2014, 22:18

BIOS-ul (Basic Input Output System) a fost introdus la scara larga de catre IBM, in urma cu aproape 25 de ani, odata cu primele PC-uri. La acea vreme era una dintre putinele solutii care presu­punea un nivel de abstractizare indepen­dent de sistemul de operare si care avea in acelasi timp si calitatea de a fi suficient de bine documentat. Acest nivel deservea sistemul cu o serie de functii de baza, rea­liza pasii necesari incarcarii sistemului de operare si, totodata, punea la dispozitie unele optiuni de configurare.

De fapt, vorbim despre un cip aflat pe placa de baza, care are grija ca toate ele­mentele componente ale calculatorului, la pornire, sa functioneze impreuna. Ina­inte ca sistemul de operare sa fie incarcat este initializat BIOS-ul care, prin inter­mediul rutinelor de baza (intrare/iesire), asigura comunicarea intre componentele hardware instalate in sistem.
Image
Initial, acest cip era o memorie ROM, dar pentru ca in aceste conditii era mai greu de actualizat, mediul de stocare a fost inlocuit de memoria EEPROM, de­numita si flash ROM. Cipul este montat pe un soclu, pentru a fi mai usor de inlo­cuit (ca orice alta componenta) si chiar s-a asigurat dublarea acestuia, pentru a preintampina erorile cauzate de un BIOS defect (Dual BIOS).

Image
În momentul de fata exista trei mari producatori de cipuri BIOS mai cunos­cuti, si anume Phoenix Technologies, AWARD Software si AMI (American Me-gatrends Inc.). in general, producatorii de placi de baza opteaza pentru unul din­tre acestia trei.

Ce face BIOS-ul ?
BIOS-ul are mai multe roluri, dar cel mai important se refera la apelarea tuturor componentelor conectate la placa de baza. Cand computerul este pornit, infor­matia de la Harddisk (HDD) nu poate ajunge la procesor (CPU) si, implicit, sistemul de operare nu poate fi incarcat fara instruc­tiunile furnizate de BIOS.

De asemenea, BIOS-ul are de efectuat o serie de procese, printre care un test ca­re verifica daca totul merge asa cum tre­buie, citirea informatiei de la alte cipuri BIOS care initializeaza alte placi (de exemplu placa grafica), mai multe co­menzi pe care sistemul de operare le va folosi pentru a lucra cu diferitele compo­nente hardware, setari pentru Harddisk, ceasul intern etc.

In concluzie, BIOS-ul indeplineste trei functii fundamentale:
  • Verificarea componentelor la pornirea calculatorului (Power On Self-Test sau POST).
  • Incarcarea sistemului de operare de pe discul dur (HDD) in memoria de lucru.
  • Face legatura intre sistemul de operare si unele dispozitive fizice.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

16 Feb 2017, 12:42

Cand este indicat sa facem un update BIOS-ului?
Post Reply

Return to “Ce este ? Cum functioneaza ?”