Loading...
Dacă eşti vizitator şi vrei să te înregistrezi, apasă aici.

Ce reprezinta adresa MAC?

» Diverse explicaţii le găsiţi aici!
Avatar utilizator
tataieee
Administrator
Mesaje: 3810
Membru din: 17 Sep 2014, 17:52
Țara de origine: Romania
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Localitate: Giurgiu; România
Vârsta: 25
Contact:
Status: Neconectat

Ce reprezinta adresa MAC?

Mesajde tataieee » 17 Sep 2014, 22:23

Dacă citiţi acest articol înseamnă că folosiţi un computer conectat la reţeaua Internet. De cele mai multe ori conectarea unui calculator la Internet presupune existenţa unei plăci de reţea în interiorul PC-ului d-voastră. Acest dispozitiv, placa de reţea, este unic identificabil între toate dispozitivele de acest tip produse vreodată în lume prin ceea ce poartă numele de adresă MAC.

Adresa MAC (Media Access Control address), cunoscută sub denumiri diverse precum Ethernet hardware address (adresă hardware Ethernet), adresă hardware, adresa adaptorului de reţea (adaptorul - sinonim pentru placa de reţea), BIA - built-in address sau adresa fizică este deci un identificator unic asignat plăcilor de reţea de către producători. Constă într-o secvenţă numerică formată din 6 grupuri de câte 2 cifre hexadecimale (în baza 16) de tipul 00-0A-E4-A6-78-FB. Primele 3 grupuri de câte două caractere (în acest caz 00-0A-E4) identifică întotdeauna producătorul plăcii de reţea (RealTek, Cisco, SUN Microsystems etc.), iar următorii 6 digiţi identifică dispozitivul în sine.
Baza 16 - bază de numeraţie care foloseşte cifrele de la 0 la 9, dar şi litere de la A la F pentru formarea numerelor. În mod obişnuit noi folosim baza de numeraţie 10 (numerele se formează folosind cifrele de la 0 la 9). Calculatoarele personale “numără” folosindu-se de doar două valori ale tensiunii electrice, codificate de cifrele 0 şi 1. Se spune că PC-urile folosesc limbajul binar, adică baza de numeraţie 2.


CUM AFLU ADRESA MAC A PLĂCII DE REŢEA DE PE CALCULATORUL MEU?

În cazul în care folosiţi, asemenea majorităţii covârşitoare a utilizatorilor de Internet, sistemul de operare Windows, indiferent de versiune, va trebui să parcurgeţi următorii paşi pentru a vedea adresa MAC a plăcii d-voastră de reţea:

1. pornirea utilitarului ipconfig, prin folosirea butonului Start->Run şi tastarea comenzii cmd (command la versiunile mai vechi de Windows), ca în figura de mai jos:

Imagine


2. în fereastra care se deschide la pasul 1, se execută comanda: ipconfig -all | more, care va genera un răspuns de genul celui din figura de mai jos:

Imagine


POT SCHIMBA ADRESA MAC A CALCULATORULUI MEU?

Adresa MAC este inscripţionată la momentul fabricaţiei în chipul de memorie ROM al plăcii de reţea (ROM înseamnă Read-Only memory, şi este un tip de memorie al cărei conţinut nu poate fi modificat şi care se păstrează chiar dacă adaptorul nu este alimentat cu energie electrică).

De cele mai multe ori, datorită faptului că furnizorii de Internet au nevoie de o modalitate de a-şi identifica unic clienţii, sunt implementate politici de securitate care să verifice autenticitatea clienţilor pe baza plăcilor de reţea din calculatoarele cu care ei se conectează la Internet, ale căror adrese MAC sunt cunoscute şi înregistrate în bazele de date ale furnizorului încă de la momentul primei conectări. Numai că, nu de puţine ori, apar situaţii când fie ne cumpărăm calculatoare noi, fie ne înlocuim doar plăcile de reţea, moment în care conexiunea la internet devine inutilizabilă fără intervenţia specialiştilor furnizorului.

Este posibil totuşi să schimbăm adresa MAC a noului calculator sau cea a noii plăci de reţea pentru a putea accesa Internetul fără intervenţia furnizorului?

Deşi valoarea adresei MAC este inscripţionată la nivel hardware în memoria ROM a adaptorului, iar acolo e imposibil a interveni, plăcile mai noi de reţea pot fi configurate pe sistemele de operare de generaţie nouă, precum Microsoft Windows XP sau Vista, să folosească o adresă MAC diferită de cea din fabricaţie.

Iată cum se realizează acest mic truc ce vă poate scuti de un telefon şi o intervenţie a furnizorului d-voastră de servicii de Internet:

Start -> Settings -> Network Connections -> (click dreapta pe) Local Area Connection (cea activă) -> Configure -> Advanced -> Network Address, iar în câmpul Value se introduce valoarea dorită (adresa MAC a dispozitivului anterior folosit, cel înregistrat în baza de date a furnizorului d-voastră de servicii de Internet), cei 12 digiţi hexadecimali în serie.

Imagine


Sursa : scientia.ro
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com

Avatar utilizator
haiaduc
Membru
Mesaje: 1
Membru din: 16 Iul 2017, 17:06
Țara de origine: Netherlands
Nume Real: Andrei Munteanu
Status: Neconectat

Re: Ce reprezinta adresa MAC?

Mesajde haiaduc » 16 Iul 2017, 17:14

>Dacă citiţi acest articol înseamnă că folosiţi un computer conectat la reţeaua Internet
Mie mi-a trimis un prieten un .txt pe mail cu postul, nu sunt conectat la internet


Înapoi la “Ce este ? Cum functioneaza ?”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori