Page 1 of 1

Redimensionare partitie hdd

Posted: 19 Sep 2014, 22:06
by Sinad™
Problema lipsei de spaţiu pe partiţia de sistem va apărea mai devreme sau mai târziu, indiferent că ţi-ai cumpărat un calculator de-a gata, cu licenţă de Windows, sau că ţi-ai pus tu Windows-ul "pe curat", după ce ţi-ai calculat spaţiul necesar la precizie de bit.

Mâncătorii de memorie sunt în principiu update-urile de securitate şi bug fix-urile care apar aproape săptămânal (uneori chiar mai des), System Restore-ul, dar şi alţi factori cumulativi care fac ca Windows-ul să ia proporţii de la o zi la alta.

Când nici utilitarele specializate în curăţarea hard-ului nu te mai ajută (ex: Disk Cleanup, Tune Up, CCleaner), primul lucru la care te gândeşti este să începi să muţi informaţiile pe altă partiţie / dispozitiv de stocare sau să renunţi la anumite aplicaţii. Noi îţi propunem o metodă fără compromisuri, simplă şi rapidă - mărirea spaţiului de stocare pe partiţia de sistem.

Sigur, ca să extinzi o partiţie, trebuie să iei din altă parte, dar când deţii un HDD de 1 TB cu o partiţie de sistem de 100 GB, ar trebui să găseşti măcar 20 de GB liberi în altă parte, pe partiţia sau partiţiile cu muzică, filme şi jocuri. E de bun simţ, cum s-ar spune.

Pentru a trece la redimensionarea propriu-zisă, poţi folosi Disk Management-ul din Windows, acesta însă e rudimentar când vine vorba de operaţii asupra partiţiei de sistem şi s-ar putea să nu funcţioneze. O aplicaţie excelentă în acest sens (şi, foarte important, gratuită) este EaseUS Partition Master Home Edition.
Image
În cele ce urmează v-am pregătit un tutorial video prin care vă arătăm cât de simplu se face redimensionarea partiţiei de sistem folosind acest utilitar gratuit.
Paşii de lucru sunt următorii:
1. Selectăm partiţia pe care dorim o micşorăm (evident alta decât partiţia de sistem);
2. Alegem opţiunea "Resize/Move", cu click dreapta pe partiţia dorită sau din meniul din stânga;
3. Selectăm din ce parte extragem spaţiul liber (de la stânga sau de la dreapta). Dacă partiţia de sistem se situează pe grafic înaintea celei selectate pentru redimensionare, micşorăm din stânga. Dacă se situează după ea, alegem să micşorăm din dreapta. Cu alte cuvinte, memoria nealocată trebuie să fie poziţionată pe grafic între partiţia de sistem şi partiţia de unde facem extracţia. Este foarte important să respectăm această procedură, altfel nu vom putea distribui spaţiul nealocat către partiţia de sistem;
4. Observăm memoria nealocată poziţionată între partiţia de sistem şi cea de pe care l-am extras;
5. Selectăm partiţia de sistem;
6. Alegem opţiunea "Resize/Move" pentru partiţia de sistem;
7. Extindem partiţia de sistem către dreapta, pentru a prelua memoria nealocată;
8. Facem click pe "Apply" şi confirmăm restartarea sistemului.
Image

Re: Redimensionare partitie hdd

Posted: 09 Feb 2017, 20:46
by RazvanCosta
Si eu am facut la fel. Am mutat vreo 20 de Gb din D in C.

Re: Redimensionare partitie hdd

Posted: 30 Apr 2017, 16:46
by HawK
Nu are rost sa te folosesti de programe, fiecare windows de la vista in sus are Disk Managment.