Cum sa curatam ventilatoarele de pe carcasa PC-ului?

» Diverse tutoriale, pasi pentru intretinerea PC-ului si altele.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

06 Dec 2015, 14:23

Atunci cand este in functiune, calculatorul acumuleaza in interiorul carcasei o cantitate considerabila de caldura. In ordinea importantei, componentele care produc aceasta caldura sunt: sursa de alimentare (aceasta ia curent de la priza, transforma si da mai departe curent la celelalte piese), procesorul (acesta este creierul calculatorului, el preia comenzile si le proceseaza in scopul de a da raspunsuri utilizatorului), hard disk-ul (suportul pe care se stocheaza si se instaleaza programele, jocurile, fisierele, pozele, filmele, proiectele la care lucram etc.), unitatile CD si DVD-ROM (acestea, in functie de performantele, lor pot ajunge chiar si pana la 10.000 de rotatii pe minut, timp in care nu se produce aer rece, ci cald), placa video (o placa video performanta, in timpul rularii unui joc de strategie, spre exemplu, poate sa atinga o temperatura chiar si de 50 de grade). Chiar si placa de baza emana caldura, datorita incalzirii condensatorilor. Dar nu o sa vorbim aici despre caldura emanata de un pc, asta vom face intr-un tutorial special pe aceasta tema.

Impotriva acestei calduri din interiorul unitatii au fost montate ventilatoare si/sau radiatoare pentru fiecare componenta in parte, inclusiv pentru scoaterea caldurii de la interior si introducerea aerului rece de la exterior. Spre exemplu, procesorul, daca se defecteaza ventilatorul de deasupra sa, va functiona circa 10-15 minute, dupa care calculatorul va tot incerca sa se restarteze, insa, neavand o unealta care sa ajute procesorul sa revina la temperatura normala, nu va reusi. Concluzia: toate ventilatoarele din interiorul carcasei PC-ului trebuie sa fie in stare perfecta de functionare, altfel riscam sa fim nevoiti sa reinoim totul.

La cresterea temperaturii din interiorul PC-ului nostru contribuie foarte mult praful, acesta fiind considerat unul dintre inamicii de seama ai produselor din gama IT. Praful, care nu poate fi inlaturat in totalitate niciodata, datorita atractiei electrostatice se va depune in timp pe componentele din calculator, el incepand din acel moment sa actioneze ca un izolator termic, motiv pentru care piesa pe care exista un strat considerabil de praf sa inceapa sa nu mai functioneze la parametrii normali, aceasta devenind de fapt instabila in functionare.

Mediul ambiant

Un alt factor important pentru buna functionare a PC-ului este mediul ambiant. Un calculator este dependent de aerul pe care il aduce de la exterior spre interior. Fara sa intram in detaliile procesului de incalzire-racire, trebuie sa retinem ca sursa si carcasa au fost astfel concepute incat aerul din interior sa fie inlocuit constant si perfect cu aerul de la exterior. In concluzie, grija mare unde si cum pozitionati calculatorul in casa, temperatura din incapere il va influenta tot timpul in bine sau in rau.

Sa dam un exemplu de influenta a aerului din casa asupra componentelor interne ale PC-ului. Este iarna, ceva nu a functionat cum trebuie si ati mers la depanatorul preferat de calculatoare. Va deplasati pe jos si de la acesta si pana la locuinta personala faceti 30 de minute. Afara sunt minus 30 de grade celsius si va deplasati pe jos. Odata intorsi acasa in incaperea in care repozitionati calculatorul sunt plus 25 de grade. Pornirea calculatorului in situatia descrisa este strict interzisa, mai ales daca atunci cand l-ai luat de la depanator el a stat in functiune cateva ore pentru a se putea remedia defectiunile.

In egala masura trebuie luat in considerare praful care se ridica de pe covoare sau alte suprafete pe care le aspiram cu aspiratorul exact in incaperea in care se afla computerul. Indicat ar fi ca atunci cand ne ocupam de praful din camera respectiva sa avem geamul deschis si calculatorul inchis.

Cu ce curatam calculatorul de praf?

Pentru curatarea PC-ului la interior recomand urmatoarele doua ustensile: pensula rotunda, cu coada lunga si cu peri foarte fini si lungi (cele mari si rotunde folosite in industria cosmetica sunt ideale, nu folositi perii folosite sau de proasta calitate, la care le cade parul in mod constant) si aspiratorul de praf pe care il utilizati si in activitatile casnice. Cu peria accesati zonele mai greu accesibile, iar cu aspiratorul suflati aerul, in nici un caz nu aspirati. Aspirarea prafului din calculator este o operatiune periculoasa, nu procedati la fel ca altii chiar daca multi fac asta. Nu utilizati carpe, nu sterge-ti cu mana componentele, nu folositi detergenti lichizi sau alte solutii lichide de curatat. Nu avem nevoie de asa ceva pe componentele electronice ale PC-ului nostru decat in cazuri speciale. Nu in ultimul rand, nu curatati de praf decat dupa ce ati iesit in aer liber si nu tineti dispozitivul de suflat al aspiratorului foarte aproape de componentele de la interior ale computerului.

Cum sa curatam ventilatoarele de pe carcasa PC-ului?

Functionarea la capacitate maxima si cu perfomante optime a calculatorului depinde in primul rand de starea in care se afla ventilatoarele din interiorul carcasei. Daca ventilatorul unei masini lipseste cu desavarsire sau nu intra in functiune atunci cand trebuie, radiatorul va claca, tragand dupa el si alte piese ale motorului. La fel se intampla si cand vorbim de ventilatoarele calculatorului. Spre exemplu, in cazul in care un procesor va functiona 10 minute fara ventilator, este 99,99% sigur ca vom avea un procesor ars de 9,5 minute. Inamicul public nr 1 al ventilatoarelor PC-ului este din nou praful, element pe care, asa cum am mai spus, nu-l putem inlatura in totalitate niciodata. Randamentul unui ventilator scade si in cazul in care lubrifiantul care asigura rotirea normala a elicei s-a evaporat definitiv. In acest caz este posibil sa auzim si un zgomot puternic si ciudat la pornirea computerului.

Dupa ce am inchis pc-ul, il lasam jumatate de ora sa se raceasca, dupa care deschidem carcasa si incepem cu ventilatoarele pozitionate direct pe carcasa. Pentru o curatare optima le dam jos si incepem sa le suflam de praf cu ajutorul aspiratorului. Ulterior luam pensula si curatam cu ea unghiurile mai putin accesibile. Apoi trecem la completarea cu lubrifiant a axelor ventilatoarelor. Pentru asta avem nevoie de un lichid special pentru asa ceva, pe care il putem procura de la un magazin care repara calculatoare. Daca nu gasiti lubrifiant lichid puteti folosi vaselina, este chiar mai indicata pentru aceasta operatiune.
Image
Elicea are pe o parte o eticheta cu numele producatorului, desprinde-ti eticheta cu grija pentru a ajunge la ax, daca acesta are un dop de cauciuc il inlaturam cu grija si cu o seringa medicala punem doar o picatura de lichid chiar in capul axului. Nu turna mai mult de o picatura, nu este nevoie de mai mult. Repozitionam dopul de cauciuc, lipim eticheta, iar dupa ce am lasat componenta in pozitia culcat circa 10 minute prindem in suruburi ventilatorul inapoi la locul sau, exact in pozitia in care era. Atentie, daca il puneti pe partea cealalta el nu va mai lucra eficient, adica va scoate aer in loc sa introduca, sau invers. Nu lasa-ti capatul axului descoperit, daca eticheta nu mai poate fi lipita folositi banda izolatoare sau scotch. Vezi si indicatiile din imaginea alaturata.

http://tutorialecalculator.com/cum-sa-c ... l-de-praf/
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
RamonaEny
Membru
Posts: 64
Joined: 14 Jul 2016, 18:23
Nume Real: Ramona
Nivel cunoştinţe IT: 5

14 Jul 2016, 18:57

Articol ajutator
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

08 Feb 2017, 21:21

Ca sa curat ventilatoarele de la laptop mereu am folosit un pistol cu aer comprimat, fara sa deschid carcasa.
User avatar
HawK
Membru
Posts: 66
Joined: 12 Jul 2016, 19:23
Nume Real: Kristian
Nivel cunoştinţe IT: 8

30 Apr 2017, 16:53

Cel mai bun e pistolul de comprimat.
Post Reply

Return to “Tutoriale PC”