[Tutorial]Cum actualizezi BIOS-ul

» Diverse tutoriale, pasi pentru intretinerea PC-ului si altele.
Post Reply
User avatar
(c) FuNcKer.
Membru
Posts: 1
Joined: 29 Dec 2014, 09:48
Nume Real: madalin
Nivel cunoştinţe IT: 10

29 Dec 2014, 11:06

ImageUn lucru care trebuie tratat cu mare atentie este actualizarea placii de baza, asadar astazi o sa va aratam cum putem face asta.

Inainte sa ne apucam trebuie sa aflam versiunea BIOS-ului si sa vedem daca avem actualizari disponibile.
Acum o sa va pun la dispozitie un tool pentru aflare ca sa nu ne complicam: https://www.piriform.com/speccy/download

Image

Al doilea pas este verificarea actualizarilor disponibile.
Evident, nu putem actualiza bios-ul daca nu avem versiuni noi disponibile.
Pentru aceasta, va trebui să cauţi pe pagina de suport a companiei care a produs calculatorul tău (în cazul în care este un sistem pre-asamblat de la HP, Dell etc.) sau al plăcii de bază (dacă nu este un sistem pre-asamblat). Ar trebui să găseşti situl web în manualul pe care l-ai primit cu calculatorul sau cu placa de bază.
Odată ce ai ajuns pe pagina de suport a producătorului, caută ceva precum Drivere (Drivers) sau Descărcări (Download). Deoarece fiecare calculator sau model de placă de bază are propriul său BIOS specific, va trebui să îl identifici exact. Situl web al producătorului oferă de obicei mai multe metode de a face acest lucru. Probabil că vei putea folosi o casetă de căutare, o listă de produse şi modele, sau vei găsi o aplicaţie pe care poţi să o descarci şi să o rulezi pentru a identifica automat versiunea de BIOS.

Image

Odată ce ai identificat corect calculatorul sau placa ta de bază, caută o secţiune precum Descărcare BIOS, Firmware sau Utilitare (Utilities). Pe pagina cu actualizări de BIOS este posibil să găseşti mai multe versiuni disponibile. De asemenea, fiecare versiune poate fi disponibilă în mai multe formate, în funcţie de metoda pe care o vei folosi pentru actualizarea BIOS-ului. Aceste metode includ de obicei actualizarea BIOS-ului direct din Windows, actualizarea din DOS sau actualizarea BIOS-ului chiar din BIOS-ul însăşi.

Image

Dacă este disponibilă o actualizare, descarcă cea mai nouă versiune, având grijă să selectezi fişierul corespunzător metodei pe care o urmezi pentru actualizare.
Fii atent să descarci actualizarea BIOS exactă pentru modelul tău de calculator sau de placă de bază, şi nu pentru altul. Dacă vei reuşi să rescrii BIOS-ul cu un BIOS scris pentru alt calculator sau placă de bază, rişti să distrugi placa de bază.
Pasul 3. Pregăteşte calculatorul pentru actualizare
Pregătirea calculatorului este un pas foarte important pentru actualizarea BIOS-ului, şi există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci:

Citeşte fişierele Readme distribuite împreună cu fişierele de actualizare BIOS pe care le-ai descărcat. Acestea îţi pot oferi informaţii importante despre procedura de actualizare şi despre ce ar trebui să faci şi ce nu.
Dacă e posibil, încearcă să actualizezi BIOS-ul folosind o sursă de energie electrică de încredere. Dacă actualizezi BIOS-ul pentru un laptop sau alt dispozitiv portabil, verifică să ai bateria complet încărcată. Dacă faci actualizarea pe un calculator desktop, foloseşte o sursă de alimentare neîntreruptibilă dacă ai una. Aceste precauţii sunt necesare deoarece chiar şi o mică fluctuaţie de tensiune poate corupe BIOS-ul în timp ce el este actualizat. Acest lucru poate duce la un calculator inutilizabil.
Dacă actualizezi BIOS-ul din Windows, este preferabil să dezactivezi orice antivirus sau suită de securitate, astfel încât să nu blocheze procesul de actualizare.

Image

Pasul 4. Creează o copie de rezervă a versiunii de BIOS curente
Majoritatea programelor de actualizare BIOS includ o opţiune de creare de copii de rezervă a versiunii curente de BIOS. Dacă o astfel de opţiune este disponibilă, foloseşte-o şi creează o copie de rezervă înainte de a începe actualizarea. În cazul în care ceva nu merge bine cu actualizarea, copia de rezervă poate fi foarte valoroasă.
În caz că programul de actualizare a BIOS-ului oferit de producătorul calculatorului sau plăcii de bază nu oferă o opţiune de creare de copii de rezervă, o alternativă bună gratuită este Universal BIOS Backup Toolkit. http://forums.mydigitallife.info/thread ... up-Toolkit

Image

Încercaţi acest program şi creaţi o copie de rezervă a BIOS-ului curent.
Pasul 5. Actualizează BIOS-ul calculatorului sau al plăcii de bază
Paşii ce trebuie urmaţi depind de metoda pe care o alegi pentru a actualiza BIOS-ul.
Pasul 5.1. Actualizează BIOS-ul din Windows
Cea mai simplă metodă este să actualizezi BIOS-ul din Windows, Dacă alegi această metodă, ar trebui să ai unul sau mai multe fişiere deja descărcate pe calculator. Mai jos poţi vedea un exemplu cu ce ar trebui să ai în cazul în care actualizezi o placă de bază Asrock. Printre aceste fişiere, ar trebui să existe şi un executabil.

Image

Deschide executabilul cu un dublu clic sau o dublă apăsare. Pentru a începe actualizarea BIOS-ului e posibil să fie necesar să selectezi noul BIOS ori este posibil ca el să fie selectat automat. Apoi, caută un buton numit Update, Flash, Run sau ceva similar şi apasă pe el. Odată ce ai facut acest lucru, nu mai rămâne decât să te relaxezi şi să urmăreşti actualizarea BIOS-ului.

Image

În majoritatea cazurilor, când procesul este terminat, programul de actualizare te va anunţa că e necesară repornirea sistemului. Alege Da (Yes).

Image

Pasul 5.2. Actualizează BIOS-ul din DOS
Dacă alegi să actualizezi BIOS-ul din DOS va trebui să creezi un disc bootabil (memorie USB, CD/DVD, HDD extern) şi să copiezi fişierul(ele) BIOS pe el. Apoi, reporneşte sistemul şi porneşte de pe acest disc. În funcţie de instrucţiunile producătorului calculatorului/plăcii de bază, va trebui să rulezi o anumită comandă. Aceasta poate fi pur şi simplu numele fişierului BIOS sau poate fi ceva similar comenzii de mai jos:
afudos /inewbios.rom
Aşteaptă ca BIOS-ul să fie actualizat şi apoi reporneşte calculatorul.
Pasul 5.3. Actualizarea BIOS-ului din BIOS
O a treia metodă de a actualiza BIOS-ul implică folosirea BIOS-ului însăşi. Unii producători includ această opţiune. Totuşi, ea poartă diferite nume, în funcţie de producător. De exemplu, dacă ai o placă de bază Asrock, BIOS-ul va avea un utilitar numit Instant Flash. Dacă ai o placă de bază Asus, BIOS-ul va avea un utilitar numit EZ Flash.

Image

Aceste tipuri de utilitare cer ca fişierul noului BIOS să fie stocat pe un disc extern sau pe o memorie flash USB. Acest disc nu trebuie să fie bootabil şi nu există nicio comandă pe care să trebuiască să o rulezi pentru a începe actualizarea. Aceste utilitare detectează automat prezenţa noului BIOS pe discul selectat şi încep automat actualizarea BIOS-ului. Când actualizarea este terminată, nu mai trebuie decât să reporneşti calculatorul.


Source: http://d0xhack.blogspot.ro/2014/12/cum- ... os-ul.html
Sylver Cheetah 53
Membru VIP
Posts: 187
Joined: 02 Nov 2014, 04:35
Nume Real: Daniel
Nivel cunoştinţe IT: 6
Location: Milky Way
Contact:

18 Sep 2015, 01:02

Mi se pare inutil şi riscant. Nu aş recomanda asta.
Free your mind!
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

08 Feb 2017, 12:10

Sunt de acord cu Sylver. Bios-ul se actualizeaza doar atunci cand ai probleme serioase sau atunci cand schimbi un component hardware (gen RAM) si windows-ul nu ti-l recunoaste.
User avatar
HawK
Membru
Posts: 66
Joined: 12 Jul 2016, 19:23
Nume Real: Kristian
Nivel cunoştinţe IT: 8

30 Apr 2017, 16:54

Nu recomand nici un program pentru actualizarea bios.

Pe pagina producatorului placii de paza o sa gasesti ultimul update si instructiuni.
Post Reply

Return to “Tutoriale PC”