Acer Aspire R14 Ultra - cel mai subtire leptop din lume

» În fiecare zi noutăţi despre IT.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

11 Sep 2016, 09:02

Image

Motorizat de noua platformă Kaby Lake de la Intel, Acer Aspire R14 Ultra redefineşte conceptul de laptop ultra-portabil oferind dimensiuni comparabile unei tablete, dar performanţele unui laptop care poate fi folosit zi de zi.

Prezentare

Apărută ca o versiune îmbunătăţită a actualei familii de procesoare Sky Lake, Kaby Lake reduce substanţial consumul de energie, făcând posibilă o nouă generaţie de laptopuri compacte şi PC-uri mai eficiente, oferind performanţe îmbunătăţite fără a creşte prea mult consumul de energie.

Pentru a face mai uşoară diferenţierea noilor model de procesoare, Intel a împărţit gama Kaby Lake în 5 serii distincte, toate folosind procesul de fabricaţie pe 14 nm. Cea care ne interesează în cazul de faţă este însă seria Kaby Lake-Y, cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie, reprezentată de modelul Core m7-7Y75. Încadrat la un consum TDP de numai 4.5W, acesta oferă două nuclee de procesare la 1.3 GHz (1.6GHz în modul boost) cu suport pentru tehnologia HyperThreading, respectiv un GPU din seria Intel HD Graphics 615.

Având în vedere consumul redus de energie, Acer a optat pentru un sistem de răcire pasiv, căldura generată fiind disipată direct de carcasa din aluminiu. Funcţionarea complet silenţioasă vine însă cu un dezavantaj, căldura transferată carcasei metalice neputând fi disipată la fel de eficient ca în cazul folosirii unui ventilator. Astfel, dacă procesorul aflat la interior este solicitat timp mai îndelungat (ex. compresie video sau arhivare de fişiere), temperatura carcasei poate ieşi din nivelul confort. Din fericire acest compromis îşi face simţită prezenţa doar în cazuri extreme, folosirea normală a laptopului generând temperaturi apropiate de cea a mediului ambiant.

Image

Fără nevoia de a acomoda un sistem de răcire elaborat, carcasa noului Aspire Ultra este mult mai subţire, măsurând cu puţin peste 5 mm la partea inferioară şi nu mai mult de 10 mm după ce luăm în calcul şi ecranul. Cu dimensiuni comparabile unei tablete cu ecran mare, includerea repertoriului obişnuit de conectori USB, VGA sau LAN este exclusă, aceştia depăşind cu mult grosimea carcasei. În schimb, ne alegem cu numai doi conector USB-C, dintre care unul serveşte şi la încărcare acumulatorului folosind adaptorul AC. Astfel, conectarea unui monitor extern sau a banalului stick USB devine problematică, fiind necesară folosirea unor adaptoare externe. Singurul cruţat este conectorul de tip jack 3.5 mm pentru căşti. Devenită inutilă pentru cei mai mulţi dintre noi, unitatea CD/DVD nu avea ce căuta în carcasa unui laptop atât de subţire.

Parte din gama premium de laptopuri Acer, Aspire R14 Ultra se prezintă cu finisaje de bună calitate, aplicate unei carcase integral metalică.

Laptop convertibil, Aspire R14 Ultra fixează ecranul de 14” cu ajutorul unor balamale dublu-articulate, care permit rotirea la 180° pentru folosirea portabilului în modul tabletă. Prevăzut cu interfaţă touch, ecranul de tip Full HD este încadrat cu o ramă foarte îngustă, măsurând aproximativ 5 mm în lateral şi 15 mm la partea superioară. O distanţă ceva mai mare a fost păstrată la partea de jos, ajutând la manevrarea comodă a portabilului în modul tabletă.

Cântărind 1195 grame, Aspire R14 Ultra încă se pretează mai degrabă pentru rolul de laptop, dar este comod de manevrat şi folosit chiar şi în rolul de tabletă, cu ecranul pliat pe spatele carcasei. Având în vederea construcţia extrem de suplă, puţină flexibilitate în corpul carcasei sau a ecranului este de la sine înţeleasă. Per total, avem parte de o construcţie suficient de solidă, care nu va da prea multe emoţii în folosirea de zi cu zi.

Ridicând ecranul putem vedea o tastatură de dimensiuni normale, fătă iluminare LED dar asistată cu un trackpad de dimensiuni apreciabile, care integrează butoanele pentru click stânga/dreapta sub suprafaţa touch.

Ecranul de 14” este plasat sub un scut din policarbonat întins şi peste rama carcasei, ajutând folosirea confortabilă a interfeţei touch. Renunţarea la sticlă are avantaje, ecranul fiind mai subţire şi mai uşor, dar totodată mai vulerabil la zgârieturi, fapt ce impune atenţie sporită atunci când folosim portabilul în modul tabletă. Panoul IPS cu rezoluţie Full HD impresionează prin calitatea imaginii şi unghiuri ample de vizualizare, experienţa vizuală oferită fiind într-adevăr una de nivel premium.

Pe lista dotărilor mai intră un set de difuzoare stereo poziţionate sub restpad, webcam cu microfon pentru sesiunile de videoconferinţă şi modul WiFi AC pentru acces la internet. Contrar aşteptărilor pentru un portabil atât de subţire, difuzoarele redau sunet clar şi puternic, la un nivel de calitate potrivit atât pentru vizionarea de filme cât şi muzică.

Tot pentru a nu compromite supleţea şi rigiditatea carcasei, Acer a ales pentru Aspire R14 Ultra un acumulator nedemontabil, care nu poate fi înlocuit decât la centrul de service.

Acer Aspire R14 Ultra - detalii tehnice
 • Nume model: R7-471T-M613
 • Ecran: 14”, 1920x1080 pixeli, glare, interfaţă multi-touch (până la 10 degete simultan)
 • CPU: Core m7-7Y75 (1.3 GHz nominal, 1.6 GHz Boost), dual-core
 • GPU: Intel HD Graphics 615
 • RAM: 8 GB DDR3 (7,87 GB utili)
 • Stocare: SSD 256 GB
 • Unitate optică: fără
 • Reţea: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4
 • Conectori: 2x USB-C, ieşire pentru căşti
 • Sistem de operare: Windows 10 Home 64 bit
 • Dimensiuni: 320 x 230 x 10 mm
 • Greutate: 1195 grame
 • Altele: tastatură chiclet, webcam HD, difuzoare stereo
Prevăzut cu un ecran ce poate fi rotit la 360°, Aspire R14 Ultra prezintă opţiuni pentru utilizare de neconceput cu un laptop obişnuit. Astfel, atunci când nu avem de redactat documente la tastatură, putem naviga pe internet şi interacţiona cu aplicaţii native pentru Windows 10 folosind nimic altceva decât ecranul pliat pe spatele carcasei, tastatura fizică fiind dezactivată automat, transformând laptopul într-o tabletă gigant. Alternativ, putem urmări filme sau ţine prezentări aşezând laptopul în modul cort. Revenind la modul laptop, ecranul toch poate ajuta la creşterea productivităţii permiţând interacţiune directă cu butoanele aplicaţiilor şi selectarea elementelor de interfaţă, oferind o alternativă la clasicul touchpad.

Ajutat cu un ecran de foarte bună calitate şi difuzoare performante, Aspire R14 Ultra oferă o experienţă confortabilă la vizionarea de filme. Ecranul este bine iluminat iar interfaţa touch este surprinzător de precisă, ecranul putând fi utilizat inclusiv pentru a desena şi lăsa notiţe scrise de mână.

Sunetul redat prin difuzoarele ascunse la partea de jos este armonios şi puternic, ţinând cont de spaţiul limitat disponibil pentru formarea incintei acustice. Cu siguranţă, construcţia metalică ajută la limitarea vibraţiilor nedorite, însă folosirea unor difuzoare premium duce experienţa audio la un nivel greu de egalat chiar şi pentru sisteme laptop de mărime normală.

Neprevăzută cu grup dedicat pentru taste numerice, tastatura oferă opţiunea emulării acestora folosint tastele QWERTY. Soluţia nu este ideală, însă dă rezultate mulţumitoare după perioada iniţială de acomodare. Tastele sunt uşor de diferenţiat la palpare, cursa la apăsare fiind suficientă pentru tastare confortabilă.

Performanţe

Ajutat cu un procesor Intel Core m7 din familia Kaby Lake, Aspire R14 Ultra este totuşi cu un pas în spatele portabilelor mai voluminoase echipate cu procesor Core i7. Iar diferenţa dată de frecvenţele de funcţionare mai reduse, limitate pentru a face posibilă obţinerea unui consum TDP de numai 4.5W, este uşor sesizabilă în testele de performanţă.

Chiar dacă nu pare să afecteze prea mult experienţa în utilizare normală, aplicaţiile pentru Windows funcţionând la un nivel comparabil unui PC de generaţie recentă, procesorul Core m7 nu trebuie confundat cu mai puternicele modele Core i7, rezervate pentru laptopuri de mărime normală şi PC-uri desktop.

Acer Aspire R14 Ultra – teste de performanţă:

3DMark 11 (Entry Level): 1794
PCMark 8 Home 3.0 (Conventional) – 2164 puncte
PCMark 8 Work 2.0 (Conventional) – 2791 puncte
Cinebench R15 (GPU): 27,24 fps
Cinebench R15 (CPU multi-core): 190 cb
Cinebench R15 (CPU single-core): 102 cb
HDTune (min/max/avg): 93.4/200.5/105.1 MB/s
HDTune (timp de acces): 0.492 ms
WinRAR: 2551 Kb/s


Autonomie

Acer Aspire R14 Ultra foloseşte un acumulator nedemontabil. Din fericire aportul mic la greutatea finală de 1.2 Kg nu aduce şi un compromis major la partea de autonomie. În condiţiile în care luminozitatea a fost reglată la 40%, o valoare suficient de ridicată pentru folosirea confortabilă în spaţiul unei încăperi fără surse puternice de lumină, Aspire R14 Ultra a oferit un timp de utilizare la navigare web de 3 ore şi 20 minute, suficient pentru o călătorie scurtă cu trenul sau avionul, însă nu pentru întreaga zi. Altfel staul însă lucrurile dacă ne limităm la vizionarea de filme, R14 Ultra oferind peste 6 ore timp de redare video.

Concluzie

Foarte suplu şi uşor, cu finisaje de bună calitate şi suficient de compact pentru a încăpea fără probleme în bagajul de mână, Aspire R14 Ultra poate fi un excelent înlocuitor pentru sistemele laptop tradiţionale, nivelul de performanţă oferit fiind suficient pentru multimedia sau navigare web, dar şi aplicaţii uzuale folosite la birou.

Ajutat cu un procesor Intel Core din a şaptea generaţie (Kaby Lake, 14nm), Aspire R14 vine cu un design elegant şi suplu, fără a compromite prea mult nivelul de performanţă oferit sau autonomia bateriei. Ecranul Full HD oferă unghiuri ample de vizionare, iar difuzoarele de bună calitate contribuie la o experienţă multimedia de nivel superior, atât la vizionarea de filme cât şi audiţia de muzică.

Singurul aspect de reproşat ar fi numărul prea mic de conectori incluşi, folosirea dispozitivelor USB şi a perifericelor fiind problematică în lipsa unei staţii de andocare sau hub USB extern.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
dark_aquila
Membru
Posts: 71
Joined: 29 Aug 2016, 17:01
Nume Real: Dark Aquila
Nivel cunoştinţe IT: 9

13 Sep 2016, 23:23

Suna bine, dar treaba cu racirea pasiva imi cam da batai de cap....pare facut numai pentru aplicatii office si sa fie mai portabil....daca bagi si tu acolo un joc o sa se supraincalzeasca imediat.
User avatar
Thething
Membru
Posts: 85
Joined: 04 Jul 2016, 09:36
Nume Real: Petrov Marian
Nivel cunoştinţe IT: 4

18 Sep 2016, 13:49

Arata bine dar eu ma tot gandesc daca pui un joc pe el nu se supraincalzeste repede?
User avatar
giugiaro
Membru
Posts: 19
Joined: 15 Sep 2016, 14:17
Nume Real: Cris Tian
Nivel cunoştinţe IT: 5

03 Oct 2016, 15:28

Ii pui un cooler si astfel cel mai subtire laptop devine mai voluminos decat un laptop normal...
Post Reply

Return to “Articole noi despre IT”