Cel mai mare atac cibernetic din istoria băncilor: Sute de milioane de dolari pierdute

» În fiecare zi noutăţi despre IT.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

16 Feb 2015, 20:47

Image Un atac cibernetic recent ar fi cauzat pierderi de cel puțin 300 de milioane de dolari în nu mai puțin de 30 de țări de pe toate continentele.

Hackerii devin din ce în ce mai răbdători, iar această răbdare le este răsplătită. Un prim exemplu ar fi atacul asupra Sony, unde a fost nevoie de o perioadă de așteptare de câteva luni. Atacul acesta scos la iveală numeroase aspecte din interiorul companiei care nu ar fi trebuit să iasă la suprafață niciodată. E-mail-uri private, conversații indecente, insulte, chiar și rasism, toate au fost dezvăluite de către recentul atac. Câștigurile materiale în cazurile acelui atac, însă au fost minime. Nu același lucru se poate spune și despre atacul îndreptat în prezent asupra băncilor.

Primii care au observat o problemă au fost angajații unei bănci din Kiev. Aparent, bancomatele eliberau sume de bani la intervale aleatorii, iar trecători norocoși luau bancnotele. În ajutorul băncii a venit gigantul rus Kaspersky, care a scos la iveală ceva mult mai sinistru.

Atacul a început la fel ca și în cazul japonezilor de la Sony cu un mail. Nu a fost nevoie decât de un singur angajat să deschidă mail-ul respectiv pentru ca un computer să fie infectat. După aceasta, autorii atacului au avut acces la rețelele interne și au putut identifica persoanele care se ocupau de transferurile de bani. Ulterior a fost instalat un RAT ( Remote Access Tool) care le-a permis atacatorilor să obțină imagini cu activitățile angajaților pe calculator.
Image Conform celor de la New York Times, supravegherea aceasta ilegală a durat aproximativ doi ani de zile, timp în care a fost acumulată o cantitate imensă de informații. În tot acest timp, au fost stabilite conturi bancare în alte țări, acestea urmând a găzdui sumele de bani obținute. Furturile propriu-zise se întâmplau în două feluri: fie banii erau eliberați prin intermediul bancomatelor, de unde erau apoi luați de către asociații hacker-ilor, fie erau manipulate conturile.

”Unele bănci verifică diversele conturi odată la 10 ore”, au declarat cei de la Kaspersky. În tot acest timp, numerele putea fi schimbate și banii furați. De multe ori, sumele de bani furate nu erau așa de mari pentru a nu declanșa anumite alarme legate de securitate. Conform Kaspersky, pagubele înregistrate de o bancă se ridică la 7,3 milioane de dolari, în timp ce o altă bancă a pierdut nu mai puțin de 10 milioane de dolari. Și mai interesant este că atacul pare a fi încă în desfășurare în cazul unor bănci, iar în spatele său se află un grup extrem de bine organizat și nu guvernul vreunei țări. Au fost vizate mai mult de 100 de bănci din 30 de țări, însă identitățile băncilor nu sunt cunoscute și probabil nu vor fi niciodată. Să sperăm că România nu se află pe lista țărilor afectate. Kaspersky va elibera un raport oficial în cursul zilei de mâine.

http://playtech.ro/2015/unul-dintre-cel ... c-prezent/
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
Razvanell95
Membru
Posts: 56
Joined: 30 Jan 2015, 23:31
Nume Real: Razvan
Nivel cunoştinţe IT: 6

17 Feb 2015, 20:47

In urma cu 5-6 ani nu prea auzeam de astfel de atacuri. Stirile despre hacking erau despre cei care reuseau sa intre in NASA, Pentagon mai mult de amuzament si sa-si imbunatateasca abilitatile. Acum nu se mai joaca :))
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

17 Feb 2015, 20:51

Au fost sparte si banci din Romania dar pana la ora acesta nu stie nimeni care sunt sau cate sunt :) este un mare atac, personal ii admir pe baietii care au facut lucrul acesta, asta demostreaza ca nu putem avea deplina incredere nici in banci. Eu ii felicit pentru ce au reusit sa faca, am vazut astazi la TV imagini cu un bancomat care arunca singur cu $$$$$ - ca sa faci lucrul asta iti trebuie multa experienta.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Articole noi despre IT”