Cum afli viteza de internet pe care o poţi folosi în realitate?

» Ştiri şi articole care trebuiesc citite!
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

26 Jun 2015, 23:33

Cum am zis şi mai sus, viteza de internet este doar o parte din problemă. La fel de importantă este infrastructura din casă. Degeaba vine un domn de la RDS cu un laptop la voi în casă, vă testează viteza de la capătul firului şi obţine o rată de download impresionantă specificată în contract. Ţine de voi să împărţiţi acea conexiune la un număr de cinci sau zece dispozitive şi să vă asiguraţi că pe PC-ul de pe care descărcaţi cel mai mult sau faceţi cel mai mult streaming vă apropiaţi foarte mult de rata de descărcare trecută în contract.

În astfel de circumstanţe, degeaba plătiţi 50 de lei pe un abonament de internet, pentru că s-ar putea să să fie necesară o investiţie în casă de 500 sau 1000 de lei pentru a profita de ea, în cazul în care nu trebuie să vă schimbaţi şi laptopul sau desktopul, pentru că s-ar putea ca bugetul necesar să sară la 5000 de lei. Acele cifre ar putea părea absurde, dar nu sunt deloc aşa. Să plecăm de la premisa că vă gândiţi serios să faceţi un upgrade la un abonament de 500Mbps sau 1000Mbps. Aţi luat în calcul toate variabilele şi aţi decis că vă este necesară o astfel de viteză de download.

În primul rând, trebuie să vă gândiţi cum veţi exploata o asemenea viteză. Cu un telefon sau o tabletă este aproape imposibil, iar dacă nu e imposibil, este inutil. Nu veţi începe subit să descărcaţi zeci de GB de filme pe un smartphone. Atunci, aveţi nevoie de un computer. Majoritatea desktop-urilor şi a laptopurilor care au o placă de reţea ethernet suportă o conexiune cu fir gigabit. Dacă vreţi să introduceţi firul de la operator direct într-un sistem, aţi crede că aţi rezolvat orice problemă cu o investiţie egală cu zero. V-aţi înşela.

O conexiune gigabit se reflectă într-un rată teoretică de download reală de 125 – 150 MBps. În condiţiile în care majoritatea hard disk-urilor suportă o viteză de scriere de 100MBps, pentru a face saltul la 150MBps aveţi nevoie de un SSD. Trecând peste faptul că un astfel de mediu de stocare rapid costă 1000 lei pentru 500GB, cu 150MBps îl veţi umple în mai puţin de o oră. După aia ce faceţi, vă cumpăraţi altul? Un astfel de gest ar fi aproape la fel de absurd precum investiţia într-un abonament gigabit la internet.

Dacă nu vreţi însă să introduceţi firul de internet într-un desktop, pentru că vă doriţi să aveţi o super viteză de download şi pe laptop atunci când vă plimbaţi prin casă, este necesar un router gigabit compatibil cu IEEE802.11AC. Apropo, laptopul vostru trebuie să fie de asemenea compatibil cu standardul wireless AC, altfel veţi putea descărca cu viteză maximă situată între 150 şi 300 Mbps, pe wireless N.

Ca să vă faceţi o idee de amploarea investiţiei în reţelistică necesară în casă, aveţi în vedere că un router D-Link DIR-818LW cu intrare WAN Gigabit şi o viteză maximă pe wireless AC de 750 Mbps costă aproximativ 370 de lei. Dacă folosind o conexiune wireless dual band pe 2,4/5 GHz vreţi să săriţi până la 300+867Mbps, aveţi nevoie de un ASUS RT-AC55U de aproximativ 500 lei. Apogeul este routerul ilustrat în imaginea de mai sus cu numele de ASUS RT-AC87U, cu un preţ de aproximativ 1100 lei şi o rată teoretică de transmisie a datelor pe wireless de 600+1734 Mbps.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

07 Mar 2017, 00:59

Mi-a placut foarte mult cum ai scris acest "articol". Foarte clar si usor de inteles.
Post Reply

Return to “Stiri si articole”