Va este utila o viteza mai mare la internet?

» Ştiri şi articole care trebuiesc citite!
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

26 Jun 2015, 23:31

Orice operator de internet, dacă infrastructura din zona voastră i-o permite, se va oferi să vă mărească viteza conexiunii. Acesta este un model clasic de afacere. În funcţie de activitatea voastră online şi de echipamentele din casă, este foarte posibil să nu observaţi vreo îmbunătăţire. Înainte să dăm însă vina pe hardware, să vedem întâi ce puteţi face cu o conexiune rapidă la internet. Scenariile uzuale implică download-ul de pe reţeaua torrent şi streaming-ul de conţinut video.

Dacă staţi pe Facebook sau vă verificaţi mail-urile de 10 ori pe zi, este foarte posibil ca abonamentul actual să vă fie suficient. În plus, de la un anumit prag limitarea s-ar putea să fie de la serverul pe care este găzduit website-ul vostru preferat, decât de la voi. Astfel, dacă staţi toată ziua pe un forum cu informaţii despre maşini sau jocuri video, este foarte probabil ca acele pagini să nu fie afişate mai repede pentru că v-aţi mărit abonamentul.

Partea tristă este că acelaşi principiu enunţat mai sus se aplică şi în cazul serviciilor de streaming. În timp real, YouTube vă măreşte calitatea fluxului video servit în funcţie de viteza voastră la internet. Acelaşi principiu de funcţionare se aplică şi la Netflix sau multe alte servicii gratuite sau contra cost. De la un anumit prag însă, toate acestea devin imune la o conexiune foarte rapidă. Să luăm scenariul extrem. Atât Netflix cât şi YouTube oferă de aproape un an conţinut video la rezoluţie 4K Ultra HD.

Trecând peste faptul că aveţi nevoie de un sistem cu o configuraţie puternică şi de un monitor sau televizor cu o rezoluţie nativă de 3840 x 2160 pentru a profita de acele filme de patru ori mai mari decât Full HD, la fel de importantă este conexiunea la internet. Atât cei de la Netflix cât şi oficialii YouTube au spus foarte clar că o rată de download de 25Mbps este suficientă pentru redarea unui flux video 4K fără întreruperi. Cu alte cuvinte, dacă nu cumva sunteţi trei sau patru patru în aceeaşi casă care vă uitaţi la filme 4K diferite, o viteză de 25 – 50 Mbps s-ar putea să vă fie mai mult decât suficientă.

Nu aceeaşi regulă detaliată mai sus este valabilă pentru download-ul prin uTorrent. Dacă reţeaua wireless din casă nu vă limitează sau folosiţi o conexiune cu fir, în condiţii ideale, doar prin astfel de descărcări puteţi profita de o conexiune mai rapidă la internet. Pentru obţinerea acelor condiţii ideale, ar trebui să descărcaţi aproape exclusiv conţinut de pe teritoriul României găzduit simultan de un număr semnificativ de utilizatori. În practică, download-ul prin uTorrent se poate de asemenea limita la un moment dat, fără ca respectiva restricţie să fie impusă de operatorul vostru de internet sau de aparatura din casă, dar aceste praguri ipotetice sunt dificil de atins.

Image
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Stiri si articole”