Ce trebuie sa stiti despre retelele wireless!

Totul despre Retele (LAN, WAN, TCP-IP, NetBIOS, etc. )
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

29 Sep 2014, 19:54

Ce sunt comunicaţiile în reţea wireless?
Activităţile de afaceri părăsesc biroul şi se mută în sala de conferinţe, în secţia de producţie, în automobil, la domiciliu, la aeroport, la hotel şi la restaurant. Pentru a beneficia de această libertate, companiile mici utilizează reţele wireless şi hotspot-uri WiFi pentru a rămâne în contact cu angajaţii, clienţii şi partenerii.

O reţea locală (LAN) wireless vă permite să conectaţi computerele fără a avea nevoie de fire sau cabluri. Aveţi nevoie de un document de pe server când sunteţi în sala de conferinţe? Doriţi să accesaţi sistemul de stocuri din depozit? O reţea wireless facilitează acestea utilizând unde radio pentru a permite dispozitivelor mobile dintr-o numită zonă să se conecteze şi să comunice.
Avantajele comunicaţiilor wireless

Avantajele reţelelor wireless sunt atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung:

Comoditate. În prezent, toate notebook-urile şi numeroase telefoane mobile sunt echipate cu tehnologie WiFi pentru conectare directă la o reţea LAN wireless. Angajaţii pot accesa securizat resursele reţelei dvs. din orice locaţie din zona de acoperire. În general, zona de acoperire de referă la sediul companiei, însă poate include mai multe clădiri.
Mobilitate. Angajaţii pot rămâne conectaţi la reţea chiar dacă nu lucrează din birourile proprii. Persoanele care participă la întruniri pot accesa documente şi aplicaţii. Agenţii de vânzări pot accesa reţeaua din orice locaţie pentru a consulta informaţii importante.
Productivitate. Accesul la informaţii şi la aplicaţiile principale ale companiei ajută angajaţii să îşi ducă la bun sfârşit activităţile şi încurajează colaborarea. Vizitatorii (clienţi, furnizori sau producătorii) pot beneficia de acces securizat pentru invitaţi la Internet şi la datele de afaceri proprii.
Configurare simplă. Atunci când nu necesită montarea de cabluri, instalările pot fi rapide şi rentabile. De asemenea, reţelele LAN wireless facilitează conectarea locaţiilor greu accesibile, de exemplu depozite sau secţii de producţie.
Scalabilitate. Pe măsură ce operaţiile din cadrul afacerii se dezvoltă, este posibil să trebuiască să vă extindeţi rapid reţeaua. În general, reţelele wireless se pot extinde cu echipamentele existente, în timp ce o reţea cablată poate necesita cablări suplimentare.
Securitate. Controlarea şi administrarea accesului la reţeaua dvs. wireless sunt importante pentru succesul acesteia. Evoluţiile tehnologiei WiFi asigură protecţii de securitate robuste pentru ca datele dvs. să fie uşor disponibile numai pentru persoanele cărora le permiteţi să le acceseze.
Costuri. Funcţionarea unei reţele LAN wireless poate avea costuri mai reduse, fapt care elimină sau reduce costurile pentru mutarea, reconfigurarea sau extinderea birourilor.

Aspecte importante privind reţelele wireless

Odată ce aţi înţeles utilitatea unei reţele LAN wireless pentru afacerea dvs., sunteţi pregătit pentru pasul următor de implementare a proiectului. În continuare vă prezentăm o serie de aspecte de care trebuie să ţineţi cont în această etapă.

Conectarea PC-urilor
Toate computerele notebook şi numeroase PC-uri desktop au integrată tehnologie WiFi şi sunt capabile să acceseze reţeaua dvs. wireless imediat ce aceasta este funcţională. Dacă nu, va trebui să instalaţi pe aceste computere adaptoare wireless – de obicei prin conectare la unul dintre sloturile PCI ale computerelor – sau să vă conectaţi prin intermediul unei reţele LAN cablate.

Starea reţelei existente
Adăugarea unei reţele LAN wireless nu înseamnă renunţarea la reţeaua cablată existentă. Pentru companii este o practică obişnuită să extindă acoperirea reţelelor existente prin crearea de reţele hibride (prin cablu/wireless) care asigură capabilităţi wireless în sălile de conferinţe, în zonele generale de întruniri sau în spaţii noi de birouri. Cu toate acestea, reţelele wireless care acceptă comunicaţii de voce trebuie configurate pentru acoperire mare.

Locaţia punctelor de acces
Acoperirea reţelelor LAN wireless este finită – fiecare punct de acces acoperă până la 280 mp. Acoperirea unui punct de acces poate fi afectată de obstacole precum pereţii şi birourile modulare, iar semnalele radio nu pot penetra zonele metalice, de exemplu puţurile de ascensor. Iată câteva aspecte de care trebuie să ţineţi cont:

-Accesul wireless este partajat şi o regulă empirică stabileşte 15-20 de utilizatori pentru fiecare punct de acces pentru comunicaţii de date şi 8-12 utilizatori pentru fiecare punct de acces pentru comunicaţii de voce.
-Pentru o calitate bună a comunicaţiilor Voice over WLAN, punctele de acces trebuie instalate mai aproape unele de altele
-Intensitatea semnalului wireless se reduce proporţional cu distanţa pe care trebuie să o străbată
-Punctele de acces au o acoperire mai bună atunci când sunt instalate pe plafon.
Securitatea
Securitatea într-o reţea wireless este un aspect esenţial şi trebuie să fie o componentă normală la implementarea unei reţele wireless. Iată câteva metode de securizare care trebuie incluse în planul de implementare:

>Criptare a datelor, pentru ca informaţiile să poată fi accesate numai de către utilizatorii autorizaţi
>Autentificare a utilizatorilor, care identifică acele computere care încearcă să acceseze reţeaua
>Acces securizat pentru vizitatori şi invitaţi
>Sisteme de control, care protejează PC-urile şi alte dispozitive care utilizează reţeaua
Image
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Retelistica”