Ce inseamna Ethernet ?

Tot ce trebuie să ştii despre internet, conexiuni, .etc
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

24 Sep 2014, 22:37

Desi pronuntia lui Ethernet este asemanatoare cu cea pentru cuvantul Internet, acesti doi termeni, nu trebuie confundati. Ethernet reprezinta denumirea unei familii de tehnologii de retele de calculatoare bazata pe transmisia cadrelor (frames) si utilizata la implementarea retelelor locale de tip LAN. Numele provine de la cuvantul englez ether (eter), despre care multa vreme s-a crezut ca este mediul in care actionau si comunicau zeitatile.
Ethernet-ul a fost inventat pe baza ideii ca pentru a lega computerele intre ele astfel incat sa formeze o retea este nevoie de un mediu de transmisie central cum ar fi un cablu coaxial partajat.
Astfel, Ethernet-ul se defineste printr-un sir de standarde pentru cablare si semnalizare electrica apartinand primelor doua niveluri din Modelul de Referinta OSI (Open Systems Interconnection) - nivelul fizic si legatura de date.

Prima retea Ethernet a fost proiectata si testata in anul 1973 de catre Robert Metcalfe, la Centrul de Cercetari de la Palo Alto al corporatiei Xerox PARC. El a dezvoltat metode fizice de cablare ce conectau dispozitive pe Ethernet, ca si standardele care guvernau comunicatia pe cablu.

Ethernet-ul este standardizat de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) in seria de standarde IEEE 802.3. Aceste standarde permit transmisia datelor prin mai multe medii fizice, cum ar fi:
  • cabluri coaxiale - folosite in primele retele Ethernet
  • cabluri torsadate - pentru conectarea sistemelor individuale la retea
  • cabluri de fibră optica - pentru structura interna (backbone = magistrala) a retelei.
Articolul a fost intocmit pe baza documentatiei de pe Wikipedia.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Documentaţii”