Ce este un VPS (Virtual Private Server)?

Articole şi documentaţii folositoare.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

22 Sep 2014, 22:21

VPS este acronimul de la Virtual Private Server, care inseamna server virtual privat. VPS-ul reprezinta o metoda de partitionare a resurselor unei masini, de obicei un server puternic, in mai multe masini astfel incat fiecare se comporta ca un calculator/server independent de celelalte masini virtuale. Fiecare server virtual poate avea propriul lui sistem de operare si poate fi oprit sau repornit fara sa influenteze comportamentul celorlalte masini.

Caracteristicile unui VPS sunt:
  • Alocarea CPU (procesorului). Un server dedicat (server full, sau va puteti imagina un PC) poate fi configurat de maniera in care sa-si imparta precis resursele in mai multe mini-calculatoare (care de fapt se numesc VPS-uri). Pe un server dedicat pot fi alocate oricate VPS-uri se doreste, in limita resurselor, desigur. Caracteristica principala a unui VPS, alocarea CPU, reprezinta ce procentaj din procesorul serverului dedicat va este alocat dvs.
  • Alocarea memoriei (RAM). Memoria ram joaca un alt rol important in vederea alegerii unui VPS de calitate. Toate aplicatiile web: Wordpress, Joomla, Phpbb, etc. solicita memorie RAM! Cu cat aveti mai multe site-uri (aplicatii web) instalate, cu atat va epuizati mai multa memorie RAM.
  • Spatiu izolat (HDD). Cu un VPS, chiar daca nu aveti sute de giga ca la un server dedicat (in majoritatea cazurilor), absolut tot spatiul liber si fisierele prezente sunt complet izolate de ceilalti abonati. Izolarea se face fie la nivel de software, fie folosind tehnologia Xen, care este mult mai avansata si sigura. Ceea ce trebuie mentionat este ca, pe un VPS, spatiul dvs. va apartine in totalitate si nu are legatura cu "vecinii", iar accesarea nu se poate face decat de catre dvs.! Aceasta facilitate impiedica riscul raspandirii unor virusi sau accesul hackerilor prin intermediul softurilor web prost concepute si folosite de "vecinii" cu care se partajeaza spatiul.
  • Access root (acces deplin asupra serverului). Indiferent ca vorbim de virtual private server (VPS) sau Server dedicat, accesul dvs asupra masinariei este fara limite, ceea ce inseamna ca puteti instala aplicatii, puteti rula aplicatii, si chiar naviga pe internet prin intermediul serverului. Este ca si cum ati sta pe calculatorul de acasa doar ca rolul atribuit este servirea potentialilor clienti si a vizitatorilor pe site-urile dvs. In plus de asta, unele script-uri mai pretentioase cer anumite setari de server, iar in cazul unui shared nu aveti cum sa schimbati, pentru ca va aflati la comun cu alti clienti.
  • Numar nelimitat de domenii gazduite. Daca sunteti proprietarul unui magazin virtual sau proiect online de anvergura si optati pentru VPS, probabil alegeti aceasta formula din cauza unui consum mare de resurse, insa pentru domaineri (traficanti de domenii) si investitori online este de prisos sa nu aiba limite in ceea ce priveste adaugarea domeniilor in server. Gazduirea shared vine cu multe limite, printre care si numarul de domenii admise. Pe VPS (virtual private server) puteti instala oricate domenii doriti, iar singura bariera care va poate impedica la un moment dat sa mai incarcati serverul sunt epuizarea resurselor. Fiecare domeniu, blog, forum in plus reprezinta consum de resurse mai mare!
  • Reinstalarea sistemului de operare la orice ora! Aceasta este un alt avantaj cu care vine un server dedicat sau Virtual Private Server. Pentru ca uneori avem nevoie de reinstalarea sistemului de operare, din diferite motive. De regula, reinstalarea se efectueaza dintr-un click sau comunicand departamentului tehnic.
  • Vanzarea de hosting mai departe. (ReSeller) Puteti fi in acelasi timp si furnizor de hosting. Pe langa faptul ca VPS-ul va asigura functionalitatea unor site-uri care cer resurse, puteti vinde mai departe shared host pentru a va recupera o parte din investitie. Aceasta tehnica se practica foarte des, insa trebuie sa fiti atent mereu sa nu introduceti mai multi clienti decat poate duce serverul.
Sursă : pctroubleshooting
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Documentaţii”