10 Trucuri pentru un calculator mai rapid

Probleme, tutoriale, diverse discuţii.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

24 Sep 2014, 21:02

Aud destul de des oameni plângându-se că “parcă merge mai încet calculatorul”, iar când mă uit un pic la el găsesc un mare dezastru. Poate că nu tuturor li se pare dezastru, dar eu, care sunt mai ordonat şi mai eficient în configurarea şi utilizarea sa decât alţi oameni, strâmb din nas şi îmi pun mâna în cap şi mă gândesc la câte ar putea fi îmbunătăţite. Iată un mic ghid.

1. Păstraţi suficient spaţiu liber pe partiţia sistem C:\
page file 205x265În funcţie de ce programe utilizaţi şi cum, aveţi nevoie de minim 5-10 GB liberi pe această partiţie. De obicei aici îşi face Windows toate fişierele temporare în timp ce rulează (inclusiv acel swap file de dimensiuni gigantice), plus multe alte programe. Şi dacă Windows poate fi anticipat şi configurat (Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings va lăsa să mutaţi acest fişier pe o altă partiţie mai mare sau mai rapidă), multe alte programe nu pot sau nu permit configurarea.

Pur şi simplu îşi fac toate fişierele temporare în C:\ şi n-ai cum să la opreşti sau te prinzi prea târziu de asta. Uitaţi-vă la ce dimensiuni mari ajunge Outlook-ul atunci când se strâng emailuri. Eu am avut surpriză cu Acdsee, care-şi făcuse un catalog imens de fotografii destul de bine ascuns. Aveţi grijă de acest aspect şi supravegheaţi cât spaţiu liber aveţi pe C:\ în timpul utilizării calculatorului, atunci când sunt multe programe deschise. Dacă e prea puţin, e timpul să faceţi ceva.

2. Eliberaţi spaţiu din calculator.
Eu caut manual folderele mari şi mă gândesc dacă le pot şterge sau nu. Pentru asta folosesc WinDirStat (gratuit), care scanează drive-ul şi aranjează folderele de pe el în ordinea descrescătoare a dimensiunii.

Majoritatea sunt mari dintr-un motiv bun şi nu umblu la ele. Dar de obicei îţi sar în ochi cele cu probleme. Un folder ascuns Acdsee avea câţiva GB, iar eu foloseam softul doar pentru watermark. Am căutat prin el opţiunea de “clear catalog” şi am aplicat-o cu succes. Cu WinDirStat vezi când fotografiile pe care le faci cu DSLR-ul au ajuns să ocupe 15 GB şi poate le mai sortezi un pic sau le muţi în altă parte. Vezi că un program pe care-l utilizezi de două ori pe an ocupa 1,1 GB de spaţiu, aşa că mai bine îl dezinstalezi şi îl instalezi peste un an, când ai iarăşi nevoie.

Această eliberare de spaţiu este foarte subiectivă şi nu am o reţetă clară. Trebuie să vă gândiţi bine, atunci când vă arde buza după spaţiu pe disc, dacă la modul cel mai realist puteţi şterge sau nu un folder pentru un mic câştig permanent de performanţă versus un inconvenient prin faptul că nu mai aveţi totul “la gata”. De cele mai multe ori există mereu programe din Program Files sau din Program Data sau din AppData ce se pot şterge, există mereu fotografii rătăcite sau cine ştie ce arhive şi fişiere mari rămase inutil prin calculator.

3. Folosiţi un program care şterge fişiere temporare, log-uri şi alte rămăşiţe bine ascunse.
Eu utilizez CCleaner, care e gratuit. Ştie să găsească şi să şteargă o mulţime de fişiere de care nu mai ai nevoie, rămase de la diverse instalări, erori, rulări, cache de browser şi de Windows şi altele. Face o scanare, îţi arată ce a găsit şi cât spaţiu eliberează, apoi poţi să-l laşi să le şteargă sau nu. Eu de obicei îl las fără frică şi doar de cache-ul browserului nu mă ating.

4. Folosiţi un antivirus.
Un antivirus te poate feri de acele momente în care pierzi ore în şir cu reinstalarea sistemului şi reconfigurarea sa. Eu mă consider nivelul super-pro-expert şi am renunţat la firewall şi alte protecţii, dar la antivirus nu. Deşi ştiu ce să trag de pe net şi îmi sar în ochi imediat site-urile dubioase sau arhivele ciudate, uneori chiar şi cele cu nume şi origine legitimă conţin viruşi şi asta nu o pot afla decât cu un antivirus.

Eu folosesc BitDefender Antivirus Free Edition, după cum vă spuneam aici. Oferă doar protecţia de bază, că de asta este gratuit, dar sunt mulţumit de el. Dacă la calculatorul tău mai îţi laşi şi copiii sau nevastă sau părinţii şi ţi-e teamă că cine ştie pe unde ajung aceştia, apelează la o soluţie avansată care oferă protecţie totală, precum Internet Security sau cea cu Antimalware (comparație preț și caracteristici programe antivirus).

Mai bine dai bani decât să ajungi acasă şi să descoperi că o oră a fost suficient să-ţi strice totul, când nevasta a dat click pe un mail cu phishing sau copiii au crezut că au câştigat un iPhone deoarece au fost vizitatorul cu numărul un milion. Eu i-am blindat pe părinţi cu toate protecţiile posibile şi din când în când tot mă întreabă (deja cu voce temătoare) ce să facă pentru că au dat click pe un link şi au ajuns pe un site ciudat şi s-au deschis 15 alte ferestre şi îi întrebă dacă vor să downloadeze nu ştiu ce “utilitar”. Stau liniştit ştiind că n-au ce să strice pentru că nu-i lăsa antivirus-ul, aşa că trebuie doar să le explic ce să nu mai facă şi de ce.

5. Nu salvaţi multe iconiţe pe desktop.
De obicei acest aspect e mai greu de controlat pentru că am observat că oamenilor poţi să le spui şi de 10 ori să nu o mai facă şi în două zile au iarăşi desktopul plin de fişiere şi iconiţe, de-mi vine să-i strâng de gât.

Nu ştiu exact unde e problema, dar un desktop aglomerat “oboseşte” un pic Windows-ul. Poate pentru că pre-accesează acele fişiere, nu ştiu. Totul ţine de organizarea voastră. E ok să salvaţi fişiere noi în desktop, dacă aşa le găsiţi mai repede, dar apoi mutaţi-le în foldere prin calculator, în funcţie de scopul lor, şi lăsaţi desktop-ul gol. Un My Computer, un Recycle Bin şi poate 4-5 programe pe care le accesaţi zilnic sunt suficiente, deşi pentru asta există şi taskbar-ul.

6. Afişaţi pictograme generice, nu preview-uri.
icons 205x300O extindere a sfatului de mai sus, dar pentru întreg calculatorul, este să opriţi afişarea de thumbnails-uri în locul pictogramelor. Adică pictograma unui fişier să fie cea generică pentru acel tip de fişier, nu un preview real a ce se afla în el.

Acele preview-uri reale iau mult timp să fie calculate şi afişate şi încetinesc mult accesul în orice folder. Iar uneori nu se afişează doar pentru fotografii, ci inclusiv programe precum CorelDraw sau pachetul Office au această opţiune, iar timpul de acces şi randare creşte foarte mult. Mai bine vă organizaţi bine fişierele în foldere decât să fie nevoie să aflaţi ce este în ele prin aceste mici preview-uri.

Totul se poate opri din Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings deschide Visual Effects, unde puteţi debifa “show thumbnails instead of icons”.

7. Luaţi un SSD.
Face minuni! Luaţi un SSD de minim 64 GB, puneţi Windows-ul pe el şi veţi vedea o îmbunătăţire semnificativă a performanţelor. De asta este important ce am scris mai sus, deoarece cu doar 64 GB de spaţiu pe partiţia sistem trebuie să ai un pic grijă de ea.

8. Eliminaţi lansarea inutilă a unor programe la pornirea Windows-ului.
Deschideţi Start, scrieţi “msconfig” şi rulaţi acel utilitar. Uitaţi-vă în tab-ul Startup şi probabil vă îngroziţi de câte sunt acolo. Începeţi să tăiaţi din ele.

Chiar e nevoie ca Adobe Updater să ruleze mereu odată cu Windows? Alte programe şi utilitare de-ale imprimantei sau de-ale aparatului foto? Majoritatea pot fi pornite manual atunci când e nevoie, dar sunt puse să ruleze non-stop cu gândul ca utilizatorul să aibă cât mai puţine interacţiuni cu calculatorul atunci când conectează un dispozitiv, ca să-ţi dea impresia că “merge direct”.

Debifaţi ce nu vă trebuie. Dacă un nume de program este prea criptic, scrie acolo şi în ce folder se găseşte şi de obicei vă puteţi da seama cine-i mă-sa şi tac-su.

9. Trageţi cât mai mult de bateria laptopului.
Dacă aveţi laptop şi vreţi să ţină cât mai mult bateria, e important să aplicaţi mai multe din instrucţiunile de mai sus. Eliminaţi thumbnails-urile, eliminaţi programele care se lansează inutil (mai ales pe laptopuri), umblaţi în Power Plans şi configuraţi-l pe cel curent astfel încât luminozitatea ecranului să fie minimă (pe majoritatea laptopurilor se vede ok aşa câtă vreme nu aveţi lumină foarte puternică în spate) şi micşoraţi timpii de stand-by.

10. Opriţi animaţiile şi alte efecte speciale.
Le găsiţi tot în Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings deschide Visual Effects. Aveţi acolo tot felul de opţiuni de animare a ferestrelor şi meniurilor şi eliminaţi din ele după cum vă convine.

La acelaşi capitol, întrebaţi-vă la modul cel mai serios dacă aveţi nevoie de un wallpaper. Îl vedeţi doar când porneşte calculatorul, apoi e acoperit de ferestrele programelor pe care le deschideţi. Renunţaţi la el sau măcar folosiţi o imagine bine comprimată.

Ce nu folosesc: defragmentare, utilitare de update (pot să-mi fac şi singur), las Aero pornit, că totuşi să se bucure un pic ochiul de un aspect modern, nu folosesc registry cleaners pentru că n-am încredere că ştiu ce să şteargă. Cu cele de mai sus, merge totul brici, n-am reinstalat niciodată Windows 7, XP-ul doar o dată sau de două ori şi niciodată n-a dat erori calculatorul.

Sursa: cs1
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
canceru
Membru
Posts: 48
Joined: 19 Jan 2015, 18:44

04 Feb 2015, 16:20

de unde il iau si unde il bag
3. Folosiţi un program care şterge fişiere temporare, log-uri şi alte rămăşiţe bine ascunse.
Eu utilizez CCleaner, care e gratuit. Ştie să găsească şi să şteargă o mulţime de fişiere de care nu mai ai nevoie, rămase de la diverse instalări, erori, rulări, cache de browser şi de Windows şi altele. Face o scanare, îţi arată ce a găsit şi cât spaţiu eliberează, apoi poţi să-l laşi să le şteargă sau nu. Eu de obicei îl las fără frică şi doar de cache-ul browserului nu mă ating.
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

04 Feb 2015, 18:29

canceru wrote:de unde il iau si unde il bag
3. Folosiţi un program care şterge fişiere temporare, log-uri şi alte rămăşiţe bine ascunse.
Eu utilizez CCleaner, care e gratuit. Ştie să găsească şi să şteargă o mulţime de fişiere de care nu mai ai nevoie, rămase de la diverse instalări, erori, rulări, cache de browser şi de Windows şi altele. Face o scanare, îţi arată ce a găsit şi cât spaţiu eliberează, apoi poţi să-l laşi să le şteargă sau nu. Eu de obicei îl las fără frică şi doar de cache-ul browserului nu mă ating.
Intrebare stupidă "unde il bag" nu iti pot raspunde dar te pot ajuta cu programul pe care il poti downloada de aici: viewtopic.php?p=1082#p1082
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
Razvanell95
Membru
Posts: 56
Joined: 30 Jan 2015, 23:31
Nume Real: Razvan
Nivel cunoştinţe IT: 6

08 Feb 2015, 04:05

Din cate stiu eu problema cu iconitele de pe desktop este direct legata de partea cu animatiile si efectele speciale din Visual Effects precum: thumbnails instead of icons, icon shadows etc
User avatar
alin63
Membru
Posts: 51
Joined: 20 Feb 2015, 22:33
Nume Real: Piftel

21 Feb 2015, 00:03

Eu folosesc CleanMaster
Este gratuit .
prima daca cand l-ama folosit mi-a eliberat 15gb.
Nu am stiut unde imi este spatiul din Prima partitie .
dupa ce l-am curatat si-a revenit.
User avatar
Carlos
Membru
Posts: 54
Joined: 28 Feb 2015, 08:37
Nume Real: Vlad
Nivel cunoştinţe IT: 10

28 Feb 2015, 08:48

Eu folosesc Ccleaner. Parerea me este ca e foarte bun.
User avatar
moldovan9807
Membru
Posts: 36
Joined: 02 Mar 2015, 01:21
Nume Real: florin
Nivel cunoştinţe IT: 3

02 Mar 2015, 01:36

Mersi de sfaturi..f utile
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

09 Feb 2017, 21:43

Nu prea sunt de acord cu punctul 5. Am incercat sa reduc numarul de icoane prezente pe desktop (initial nu erau mai mult de 15) in vechiul laptop cu Windows 7 si nu am observat absolut nici o diferenta..
Post Reply

Return to “My Computer/Laptop”