Calculatorul porneste singur si se opreste. Ce fac?

Probleme, tutoriale, diverse discuţii.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

25 Jan 2015, 10:37

Sunt situatii in care calculatorul porneste sigur si apoi se opreste. Aceasta manifestare este din cauza unei defectiuni a calculatorului.

Lucrul asta poate fi cauzat de mai multe lucruri pe care o sa incerc sa le enumar in articolul acesta. Precizez ca, daca nu va pricepeti, ar trebui sa renuntati si sa il duceti intr-un service autorizat, care o sa va diagnostigheze si o sa va repare calculatorul.

Sursa de proasta calitate

De cele mai multe ori sursa este inamicul numarul 1. Oamenii nu au inteles nici pana acum ca sursa de alimentare a calculatorului este unul dintre cele mai importante lucruri. In cazul in care nu avem o sursa destul de puternica, nu vom putea alimenta calculatorul, iar toate celelalte componente, de zeci de milioane poate, nu vor functiona asa cum trebuie.

In aceste cazuri este recomandata o sursa de calitate, cu eficienta buna si cu certificari.

In cazul in care nu este un sistem nou, ci unul vechi, poate chiar foarte vechi, condensatorii de pe sursa se pot deteriora. Cauzele pot fi trecerea timpului sau faptul ca aceasta a fost de proasta calitate. Unii le mai numesc si “chinezarii”. (desi, sa fim seriosi, aproape totul se fabrica acolo in momentul de fata)

Daca planuiti un upgrade de sistem in perioada urmatoare, eu va recomand sa alegeti o sursa de calitate intai si mai apoi sa luati si celelalte componente.

Daca stiti ce aveti de facut cu sursa puteti verifica ce condensatori sunt umflati si sa ii inlocuiti cu unii japonezi, acestia inca fac condensatori de calitate. De obicei, producatorii aleg sa puna pe surse(alimentarea de 12V) condensatori care pot suporta tensiuni de pana in 10V, iar daca sunt fluctuatii pe retea pot duce la sinusoide de curenti alternativi care duc la instabilitatea tuturor componentelor din calculator. Acesta este unul dintre motivele pentru care recomand surse de calitate.
Image Cum facem aceste verificari?

Desfacem suruberele carcasei, iar in prima faza ne uitam la ventilator. Inspectam vizual daca este plin de praf, daca se poate invarti usor. Daca nu se roteste lin, ci fortat, va trebui curatat sau inlocuit.

In cazul in care acesta este zgomotos vom incerca sa-l ungem cu ulei.
Image Dupa ce am terminat de curatat ventilatorul, ne uitam cu atentie la sursa si analizam condensatorii.

Se poate verifica si daca miroase a incins.

Apoi vom verifica legaturile placii de baza a sursei si in cazul in care vreunul dintre fire este dezlipit sau cele care tind sa “zboare”.

Condensatorii de pe placa de baza a calculatorului

Ca si la sursa, condensatorii se pot umfla si nu mai pot fi functionali. Puteti sa va uitati si sa observati daca este vreunul umflat, daca prezinta “negreala” si semne de arsura. Daca este asa, inseamna ca sunt probleme cu placa de baza.
Image Totusi, o cauza poate fi si praful de pe componente. Tocmai de aceea lumea recomanda sa ii faceti o curatenie generala o data pe an, pentru nu a avea astfel de probleme. Nu este recomandat sa o faceti voi, mai ales ca pot fi placi de baza care se “descarca” si o puteti pune in rama. Orice pin indoit, orice traseu stricat poate sa faca inutilizabila placa de baza.

Procesorul plin de praf
Image Cel mai simplu scapati in cazul in care procesorul are praf. Veti curata radiatorul de praf si mai apoi este necesar sa ii schimbati pasta termoconductoare. Nu trebuie cine stie ce pasta, gasiti in comert cu 4,5 lei un tub cu care va faceti treaba.

In cele mai bune cazuri este o problema de conectivitate. Vreun cablu a fost scos sau din cauza prafului excesiv nu isi mai poate face treaba.

Este posibil chiar un slot al memoriei RAM sa faca probleme, puteti sa incercati sa le mutati pe alte sloturi si sa le testati separat.

Cauze software

Virusi

Avem de-a face cu un sistem de operare plin de vulnerabilitati. Windows-ul nu este cel mai sigur sistem de operare, el a fost realizat pentru a impaca pe toata lumea, ca oamenii sa il poata folosi in aproape toate domeniile.

Din pacate, popularitatea lui, dar si lucrurile de mai sus l-au facut nesigur. Este posibil ca voi sa fi luat un virus care va face probleme foarte mari. Eu as formata fara sa stau pe ganduri, imediat dupa ce am facut backup fisierelor importante.

Memoria RAM

Daca nu sunt virusi, ar trebui sa testati fiecare componenta in parte de problema. Cel mai usor testam memoriile RAM.

Va trebui sa descarcam programul MemTest86+ sau sa introducem un stick cu un Linux. Acesta ne va ajuta sa vedem daca sunt probleme cu memoria RAM.

Am intalnit cazuri in care problemele se obserau si cu SpeedFan. Am verificat temperaturile si Northbridge-ul placii de baza imi arata ca temperatura statea in 100 de grade. In mod normal aceasta sta pe la 30-40 de grade.

http://computere.net/calculatorul-porne ... e-opreste/
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “My Computer/Laptop”