[Tutorial]Telefonul a cazut in apa? Afla cum il poti salva

iPhone, iPad, iPod Touch, etc.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

23 Dec 2014, 23:11

Dacă a căzut telefonul în apă, nu înseamnă neapărat că e bun de aruncat la gunoi. Noi ne-am documentat și am compilat această serie de sfaturi utile.
Image Sunt puține persoane care pot spune că nu li s-a întâmplat niciodată să își ude smartphone-ul, sau că nu le-a căzut telefonul în apă niciodată, și nu toată lumea are un gadget rezistent la apă, ca cele de la Sony.

Mie mi s-a întâmplat de trei ori, dar cu telefoane clasice, nu cu smartphone-uri, iar de două ori am reușit să salvez dispozitivul. Recunosc că nu am folosit trucurile de mai jos, pentru că nu le știam la vremea respectivă, ci doar am lăsat telefonul pe calorifer. Totuși, metodele descrise în continuare cred că au o rată de succes mai mare decât 66,6%.

[infobox]A căzut telefonul în apă. Ce te faci?[/infobox]
În primul rând, nu te panica. Ca să garanatezi că smartphone-ul tău va funcționa chiar și după ce s-a udat, trebuie să acționezi rapid, așa că nu sta să te gândești câți bani ai dat pe el sau ce îți vor face părinții. Scoate-l repede din apă.

După ce ai făcut asta, dacă telefonul este încă aprins, trebuie să-l stingi neapărat. În cazul în care ești norocos și îi poți îndepărta bateria, asta ar trebui să fie următorul lucru pe care să îl faci. Scoate și cartela SIM (și aceasta se poate arde), dar și cardul microSD.

Apoi folosește prosoape de hârtie pentru a usca cât mai bine telefonul care a căzut în apă.

Ca să te asiguri că ai curățat și zonele mai puțin accesibile (mufa pentru căști de exemplu), apelează la un aspirator. Vei fi tentat să pui mâna pe un foehn, dar acesta va face mai mult rău decât bine. Aerul va împinge apa și mai adânc în aparat. Astfel, dacă a căzut telefonul în apă, încearcă să stai câteva minute (unele site-uri vorbesc chiar de 20 de minute) cu un aspirator la aproximativ 10 centimetri deasupra lui, ca să tragi apa în afară.

Pasul următor este să iei smartphone-ul și să îl pui într-o pungă cu orez sau cereale uscate, care vor absorbi restul de umezeală din gadget. Cel mai indicat este să folosești gel de silice, adică acele biluțe transparente care pot fi găsite în cutiile de încălțăminte sau în rucsacele noi.

Telefonul trebuie să stea așa între 48 și 72 de ore. Nu te grăbi să-l scoți de acolo, pentru că în momentul în care îl aprinzi, dacă circuitele nu sunt complet uscate riști să îl arzi.
A căzut telefonul în apă. Americanii sunt mai norocoși

Cu toate că la noi nu există service-uri specializate în problemele care apar dacă a căzut telefonul în apă, tehnologii există. În SUA, de exemplu, două companii oferă metode similare de a salva smartphone-urile udate.

TekDry și DryBox folosesc legile fizicii pentru a salva smartphone-urile clienților în mai puțin de 20 de minute. Mai exact, telefoanele care au căzut în apă sunt introduse într-un container care se depresurizează, dispozitivul fiind în vid. Apoi, se aplică un pic de căldură, iar din cauza combinației de presiune scăzută și a temperaturii mai ridicate, apa începe să iasă din aparat și să fiarbă, evaporându-se rapid.

Ambele companii recomandă închiderea imediată a dispozitivului afectat și aducerea lui în service în primele 48 de ore de la incident. Urmăriți procesul mai jos.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uWUGFIGhX_E[/youtube] http://playtech.ro/2014/cazut-telefonul ... oti-salva/
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
Razvanell95
Membru
Posts: 56
Joined: 30 Jan 2015, 23:31
Nume Real: Razvan
Nivel cunoştinţe IT: 6

08 Feb 2015, 03:04

As fi avut nevoie de asta acum vreo 8 ani. :)) Da orice metoda prin care poti scoate apa din el fara a-l avaria este buna.
User avatar
alin63
Membru
Posts: 51
Joined: 20 Feb 2015, 22:33
Nume Real: Piftel

20 Feb 2015, 23:40

Sau mai simplu.
Pui intr-un bol cu orez telefonul si il lasi acolo peste noapte si o sa vina chinezi sa il repare.
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

21 Feb 2015, 00:44

alin63 wrote:Sau mai simplu.
Pui intr-un bol cu orez telefonul si il lasi acolo peste noapte si o sa vina chinezi sa il repare.
La urmatorul comentariu de acest gen vei primi advertisment. Aici nu postam doar ca sa ne aflam in treaba.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
Carlos
Membru
Posts: 54
Joined: 28 Feb 2015, 08:37
Nume Real: Vlad
Nivel cunoştinţe IT: 10

28 Feb 2015, 08:45

Tare. Multumesc.
User avatar
moldovan9807
Membru
Posts: 36
Joined: 02 Mar 2015, 01:21
Nume Real: florin
Nivel cunoştinţe IT: 3

02 Mar 2015, 01:50

Informatii bune.desi sper sa nu fiu nevoit sa le aplic...
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

16 Feb 2017, 11:51

Pe asta cu orezul o stiam si eu si chiar functioneaza. I s-a intamplat acum 2 ani unui prieten si l-a tinut peste noapte intr-un bol cu orez si a doua zi functiona plus minus ca inainte.
Post Reply

Return to “Telefoane”