Diferenta intre Virus, Trojan, Spyware, Worm

Aici discutăm tot ce ţine de Antiviruşi şi Viruşi.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

01 Dec 2014, 14:25

Image
De nenumarate ori am auzit propozitia: 'Am virus(i) in calculator' si de cateva ori 'Am un cal troian', dar niciodata 'Am spyware', 'Am accesat un worm pe mess sau pe mail'. Haideti sa facem o scurta lista cu definitiile acestor virusi, sa vedem care ce rol are:[infobox]Virus[/infobox]
Virusul este un program, o bucata de cod sau script care se ataseaza singur la un fisier, se poate multiplica astfel incat poate sa se raspandeasca infectand alte calculatoare. Virusii sunt facuti de obicei pentru a distruge fisiere, programe sau chiar partea fizica a calculatorului. Acestia se ataseaza de obicei de fisiere executabile, (.exe, .com, .bat, .) ceea ce inseamna ca nu actioneaza decat in momentul in care programul respectiv este accesat. Important de stiut este faptul ca acestia nu se pot raspandi decat atunci cand fisierul sau programul infectat este accesat de catre utilizator. Oamenii continua sa raspandeasca virusi, fara sa realizeze, trimitand fisiere infectate pe CD-uri, memory stick-uri, pe messenger sau prin atasamente la e-mail.

[infobox]Troian[/infobox]
Un Troian (backdoor) este un program folosit de hackeri. La prima vedere pare a fi ceva util, dar in schimb acesta faciliteaza accesul neautorizat in calculatorul victimei cu scopul de a fura informatii confidentiale (parole, coduri PIN, conturi de credit, etc) si de a face daune. In general troianul este descarcat de pe internet si instalat de catre utilizator. Acesta poate fi primit si pe messenger sub forma de fisier text sau poza, dar in fond este fisier executabil !! Atentie la extensia fisierului cand acceptati ceva de la necunoscuti (ex. Readme.txt.exe , Foto.jpg.exe); Sistemul de operare Windows este setat sa nu afiseze extensiile la fisiere 'cunoscute' (.exe, .com, .bat, .scr, .pif), iar acestea pot aparea ca Readme.txt sau Foto.jpg cu iconita unui fisier text sau foto, fiind usor de confundat. Spre deosebire de virus si worm, troianul nu se reproduce si nu infecteaza alte fisiere. Termenul de Troian vine de la cunoscutul Cal Troian din mitologia greaca.
Image [infobox]Worm[/infobox]
Worm este un program malware autonom care scaneaza internetul in cautarea de noi victime; se auto-multiplica si se copiaza in alte calculatoare folosind reteaua, fara interventia utilizatorului. Comparativ cu virusul, acesta nu necesita atasarea de alte programe sau fisiere. De multe ori este folosit pentru a transporta un cod informatic destinat sa realizeze anumite functii; in unele cazuri acest cod are scopul de a trimite documente atasate prin contul de e-mail al victimei, iar cand destinatarul deschide fisierul atasat devine urmatoarea victima trimitand mai departe 'virusul'. Ingreuneaza functionalitatea internetului.

[infobox]Spyware[/infobox]
Spyware - un program ascuns, instalat cu scopul de a monitoriza si colecta datele utilizatorilor fara cunostinta acestora. Uneori acest tip de program este instalat in calculatoarele angajatilor pentru a fi monitorizati (traficul pe internet, site-uri accesate). Functiile unui spyware pot depasi sarcina de monitorizare ajungand pana la a colecta informatii personale (nume de utilizator, parole de e-mail, chiar si date despre card-ul de credit) si a schimba anumite setari in calculatorul utilizatorului, redirectionarea accesului la internet. Programul spyware se aseamana cu troian-ul, cu exceptia ca acesta se instaleaza fara cunostinta utilizatorului. Se poate instala involuntar prin descarcarea anumitor programe sau chiar prin simpla accesare a unui site. De exemplu, sunt site-uri care ofera anumite 'servicii' gratuite (descarcare de muzica, joculete on-line, ... care instaleaza astfel de aplicatii - aceasta fiind plata pentru serviciile 'gratuite'). Ingreuneaza functionalitatea internetului, chiar blocarea calculatorului.

PS: Imi amintesc de cineva care ma chema saptamanal sa-i reinstalez sistemul de operare, pana i-am instalat un firewall (se juca joculete 'Prizee', castiga premii marunte care nu cred ca acopereau interventiile, cu tot cu reducere). Bine-nteles ca joculetele nu mai functionau, fiind blocate de firewall; evident calculatorul functionand mai greoi.
Image Daca am omis ceva, ii rog pe cei cunoscatori sa completeze...

Sursa: http://instincttech.blogspot.ro/2012/09 ... yware.html
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Antivirusi si virusi”