Cum functioneaza stergerea hard-diskului?

Tutoriale si explicatii hardware pe înţelesul tuturor!
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

21 Sep 2014, 20:52

Image
Despre ştergerea sigură a datelor de pe un hard-disk există mai multe teorii, unele contradictorii. În timp ce unii cred că simpla comandă "Delete" face de nerecuperat un fişier, mulţi susţin că nu există o tehnică sigură de a şterge datele sensibile de pe un hard, cu excepţia distrugerii fizice a acestuia. Citiţi articolul pentru detalii.

Teoria ştergerii fişierelor explicată mai jos se aplică pentru sistemul de operare Windows.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ATUNCI CÂND ŞTERGEŢI UN FIŞIER?

Atunci când efectuaţi comanda "Delete" pentru un fişier, ce se întâmplă în fapt este ştergerea numelui fişierului dintr-o tabelă principală a fişierelor (Master File Table, MFT), tabelă pe care sistemul de operare Windows o ţine în scopul executării rapide a operaţiunilor de ştergere. Concret, atunci când operatorul şterge un fişier, sistemul de operare marchează numele respectivului fişier cu un indicator "Deleted". Pe baza acestei etichetări, un fişier nou creat poate lua locul fişierului tocmai şters în MFT, iar conţinutul fişierului şters poate fi înlăturat definitiv de pe hard-disk prin scrierea ulterioară a unor noi date aferente unui nou fişier. Rescrierea unui fişier şters este cu atât mai probabilă cu cât activitatea de scriere-ştergere pe hard-disk este mai intensă. Asta înseamnă însă şi că, teoretic, este posibil ca un anumit fişier să nu fie şters niciodată...

Deci nu fişierul propriu-zis este şters, ci doar numele acestuia. Acest fapt face posibilă recuperarea ulterioară a datelor, întrucât, după cum am afirmat deja, operaţiunea clasică de ştergere a unui fişier nu înlătură în fapt informaţia înscrisă pe hard-disk.
Hard-diskul este împărţit în sectoare pe care fişierele sunt stocate
Image
Sursa : scientia
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Tutoriale si explicatii hardware”