Cum se asambleaza un calculator ?

Tutoriale si explicatii hardware pe înţelesul tuturor!
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

20 Sep 2014, 15:01

Pentru cei ce doresc sa-si asambleze singuri un calculator pornind de la componentele aflate in cutii, dar si pur si simplu pentru curiosi, cu siguranta acest tutorial va fi de ajutor.

Piese necesare:
 • o placa de baza, (Gigabyte in cazul de fata)
 • un procesor (Intel Core 2 Duo in cazul de fata)
 • un cooler pentru procesor (este in cutia procesorului [box])
 • un Hard-Disk
 • un DVD-rw/CD-rom (LG)
 • o placa video (Geforce 7300 GT)
 • memorie/i RAM (Geil, doua bucati de 1 GB fiecare)
 • o carcasa

Explicatii pentru fiecare componenta in parte:
 • Procesorul este "creierul" calculatorului. El "gandeste", aduna, compara, inmulteste, samd. El transmite restului de componente ce trebuie sa faca. In timp ce lucreaza, procesorul se incinge foarte mult, de aceea are nevoie de un cooler (ventilator) care sa-l raceasca.
 • Hard-disk-ul este componenta care stocheaza toate informatiile dintr-un calculator (jocuri, filme, muzica, documente, programe). Mai exact, este o memorie nevolatila, adica informatiile raman salvate chiar si dupa ce ati oprit calculatorul. Exista doua tipuri de hard disk-uri, si anume "hard-uri pe IDE" si "hard-uri pe SATA", denumirile venind dupa numele interfetei prin care comunica (IDE sau SATA). Fiecare tip de interfata are alt tip de mufa.
 • Placa Video se ocupa de procesarea informatiilor care ajung la monitor. Aceasta este o componenta specializata, axata pe functii matematice si procesarea elementelor 3D.
 • Memoriile RAM (Random Access mMmory) sunt memorii volatile (informatia se pierde atunci cand se inchide/restarteaza calculatorul), care stocheaza informatiile folosite cel mai des de aplicatiile deschise. Cu cat sunt de o capacitate mai marem, cu atat este mai bine, si calculatorul se va misca "mai repede". Memoriile RAM mai sunt cunoscute si sub numele de "simm-uri" (single in-line memory module).
 • DVD/CD-rom-ul/rw este unitatea care scrie/citeste cd-uri/dvd-uri.
 • Carcasa uneste toate componentele la un loc, asigurand prin intermediul coolerelor suplimentare o ventilatie corespunzatoare.
Haideti sa aruncam o privire la placa de baza:Pe aceasta gasim multe sloturi, printre care:
1. – slotul pentru procesor
2. – sloturi pentru memoriile RAM – memoria
3. – sloturi SATA (doar pentru hard-diskuri)
4. – mufa IDE – tot pentru hard-disk-uri / cd-rom
5. – mufa de alimentare a placii de baza
6. – Sloturi PCI (pentru placi grafice, placi de retea, placi de sunet)
7. – slot PCI-express (exclusiv pentru placi grafice)
8. – mufa pentru alimentarea cooler-ului

Inainte sa trecem la treaba trebuie precizat un lucru important si anume: toate mufele calculatorului sunt facute in asa fel incat au o singura pozitie corecta in care pot intra. Nu exista "am bagat-o invers", nu exista cu susul in jos. Daca puneti mufa gresit, nu va intra deloc. Asa ca nu fortati nimic, daca nu intra inseamna ca nu asa trebuie montat/a!

Pasul 1: Montarea procesorului:
In cutia procesorului vom gasi de regula procesorul + un cooler destinat acestuia:Se trage de siguranta de pe placa de baza in stanga (fata de cum e placa de baza), si se ridica. Se ridica si capacelul care fixeaza procesorul, si se scoate plasticul care protejeaza slot-ul. Procesorul (partea de sus – partea de jos) are 2 ciupituri pe margine, pentru a nu-l putea monta gresit. La fel si slot-ul de pe placa de baza. Mare grija sa nu indoiti vreun pin.Dupa ce ati montat procesorul in locas (soclu/soket), fixati capacelul si inchideti cu siguranta.
Cooler-ul trebuie sa aiba pasta termoconductoare pe partea care o sa vina in contact cu procesorul. Daca nu are "out-of-the-box", atunci are un tubulet cu pasta, cu care trebuie uns procesorul. Coolerul se apasa pe placa pana face "click" pentru fiecare din cele 4 picioruse. Un pic de atentie la cablu, trebuie pus in asa fel incat sa nu poata fi prins de catre ventilator.

Pasul 2: Montarea memoriilor RAM:
Aruncati un ochi in manualul placii de baza, si cautati care este slotul 1, pentru a functiona in modul dual-channel (daca suporta placa de baza), trebuie asezate memoriile in sloturile 1 si 3.
Se trag moturile albe in lateral, si se apasa memoriile pana sigurantele se intorc in pozitia initiala. Iarasi, trebuie sa faca "click", si iarasi, exista un singur fel de a monta memoriile. Nu aveti cum sa gresiti.In poza de mai sus prima memorie este introdusa in slotul 1 (este cel galben de sus), iar slotul 3 are motul dat intr-o parte, pentru exemplificare.

Explicatia tehnologiei "dual channel":
In mod normal, procesorul muta informatiile de pe hard-disk in memoria RAM acolo unde este loc liber, dar scriind intr-o singura memorie la un moment dat. La fel si la citire. Modul dual-channel permite scrierea pe ambele memorii simultan, dubland teoretic viteza de scriere si citire a informatiilor. O informatie care in modul "single-channel" era scrisa in intregime pe o memorie, acum este impartita in doua si scrisa simultan in cele 2 simm-uri.

In cutia cu placa de baza o sa gasiti o punguta cu suruburi. O mica explicatie pentru ce reprezinta fiecare:In imaginea din stanga: suruburi rotunjite, folosite la fixarea placii de baza pe carcasa, si a cd-rom-ului. Urmatorul tip de surub este pentru fixarea capacelor carcasei si a hard-disk-ului.
In poza 2, de la stanga la dreapta, se afla un inaltator. Placa de baza nu se prinde direct de carcasa, ci trebuie prinsa pe aceste "picioruse".
In poza 3, este o clama de plastic care fixeaza placa de baza in carcasa, si nu-i permite sa sa cada/se miste.

Pasul 3: Montarea placii de baza in carcasa:
In primul rand montati inaltatoarele si plasticele care fixeaza placa de baza, ca in poza de mai jos:Dupa aceea, scoateti placuta din spatele carcasei, pe unde vor iesi mufele, si inlocuiti-o cu modelul cu care a venit placa de baza:Mare atentie sa nu va taiati la mana in bucatile de metal, sunt foarte ascutite. Fata noua se monteaza din interiorul carcasei, prin presare. Daca nu sta foarte fix nicio grija, va sta cand va fi montata si placa de baza.
Montati placa de baza si strangeti suruburile:Pasul 4: Montarea cablurilor de la carcasa catre placa de baza:
Fiecare cablu are scris pe mufa pentru ce este: butonul de reset (reset sw), butonul de pornire, led-ul pentru hard (hdd led), speaker-ul (speaker), mufa catre usb-urile din fata (USB), mufa audio pentru casti si microfonul din fata carcasei (audio), ledul pentru cand pc-ul este pornit (power led):In poza 2 este afisata schita din manualul placii de baza, cu pinii si explicatiile referitoare la ce reprezinta fiecare. Mufa pentru martorul (led-ul) hard-disk va fi montata pe primii doi pini de pe primul rand, urmatoarii doi pini fiind ocupati de mufa butonului de resetare.

Pasul 5: Montarea DVD/CD-rom-ului:
Se scoate fata de la unul din cele doua sloturi (se impinge dinauntru inspre afara), se introduce cd-rom-ul si se prinde in suruburi, de preferat de ambele parti. In poza am incercuit locurile de unde se prind suruburile dvd/cd-rom-ului. La fel si cu hard-disk-ul, insa acesta se monteaza in partea de jos a carcasei, avand grija sa nu fie in prelungirea slotului albastru, unde va trebui montata placa video.


Pasul 6: Efectuati legaturile la DVD/CD-rom si Hard Disk:
Pentru fiecare sunt necesare 2 fire, unul pentru alimentare, si unul pentru a trimite informatiile. In poza de mai jos sunt 3 tipuri de cabluri de alimentare. Cel mai din stanga, ii spune molex, si este cablul de alimentare pentru dvd/cd-rom-uri si hard disk-urile pe IDE. Cel din mijloc este tot molex (mic), si alimenteaza floppy disk-ul. Cel mai din dreapta, negru, este cablul de alimentare SATA, pentru hard-disk. Mufele au o singura pozitie in care pot fi conectate.In configuratia actuala, vom introduce un molex in cd-rom, si un cablu de alimentare SATA la hard-disk.

Pasul 7: Conectarea cablurilor pentru interfata:Cablul albastru este cablul IDE, iar cel galben cu mufa mica este SATA. Mai este un cablu in cutie, pentru conectarea la Floppy. In poza am incercuit masura de siguranta ca sa nu puteti introduce mufa gresit (un pin blocat). Pe hard-disk / DVD/CD-rom o sa fie un pin lipsa. Asadar, nu e loc de greseala nici aici. Daca hard disk-ul este pe IDE, se poate monta pe acelasi cablu cu DVD/CD-rom-ul (cablul IDE are 2 mufe, si pe acelasi cablu pot fi conectate doua hard disk-uri / DVD/CD-rom-uri / 1 hard-disk si 1 DVD/CD-rom.

Pasul 8: Montarea placi video:
Marea majoritate a placilor video de ultima generatie sunt PCI-Express (mufa albastra de pe placa de baza). Se scoate bucatica de metal din spatele carcasei (cu grija, ca e ascutita). Placa video se apasa pana nu mai merge, dupa care se strange surubul care o tine sa nu cada. Pe placa s-ar putea sa fie o clema de plastic, in capatul opus iesirii, care s-ar putea sa faca un click mic.

Optional: se monteaza eventualele placi audio/de retea, in sloturile PCI, in acelasi fel in care ati procedat cu placa video.

Rezultatul final si functional poate fi observat in poza de mai jos:A se observa lungimea placii video, care ar fi stanjenit cablurile hard-disk-ului daca erau montate pe aceeasi linie.

Pasul 9: Montarea fetei carcasei:
Fata la majoritatea carcaselor moderne are o balama in partea dreapta, si se poate deschide. Pentru asta, desfaceti panoul din partea stanga,
si veti observa trei cleme care tin fata carcasei. Se trage de ele, si se poate desface fata pentru a monta cooler/e pe fata, sau un filtru de praf.
Cele 3 cerculete din partea dreapta arata clamele fetei, si cele doua din partea stanga clamele filtrului de praf. Acesta este pe acelasi sistem cu usa, si e recomandat sa aveti unul pentru estomparea umplerii calculatorului de praf.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
YIOAN
Membru
Posts: 3
Joined: 18 Sep 2016, 00:14
Nume Real: Stemate Iaon
Nivel cunoştinţe IT: 4

18 Sep 2016, 18:38

Un tutorial bun pentru cei care nu au asamblat pana acum un calculator. (y)
Post Reply

Return to “Tutoriale si explicatii hardware”