Ce inseamna x86 si x64 ?

Windows XP / Windows 7 / Windows 8 / Windows Vista / Linux /.etc
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3832
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

24 Sep 2014, 23:02

Existenta familiei procesoarelor x86 a inceput in anii 1978 cu Intel 8086, ulterior acestea fiind imbunatatite (80186, 80286), dupa care in 1980 Intel a lansat Intel 386 (i386). Acesta a fost urmat de "486 (i486)", de "Pentium (i586)", "Pentium 3/4 (i686)" si de "AMD Athlon/Duron/T-bird (precum i686)".
Cum toate procesoarele au avut ca baza aceeasi arhitectura, si numele lor a continut "86", toata familia fiind denumita "x86" (toate fiind pe 32 biti). Asadar, cand auziti x86 inseamna ca procesorul este conceput pe 32 de biti.

Image
Procesoarele au evoluat si au aparut cele pe 64 de biti, adica x86 pe 64 de biti, fiind cunoscute sub pseudonimul de x64 (asadar cand auziti x64 inseamna ca procesorul a fost conceput pe 64 de biti). Procesoarele de la Alpha (DEC) si cele de la Motorola (PPC) au fost pe 64 de biti, pana la aparitia procesoarelor de la Intel (Itanium si Xeon) respectiv AmdAthlon64.
Diferenta dintre Itanium si PPC versus Athlon64 este aceea ca au complet diferite arhitecturi (comunica diferit prin 1 si 0), Athlon64 comunica la fel precum cele pe 32 biti, dar adauga 64 biti de registrii. De aici numele Athlon64 este "x86-64".
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

16 Feb 2017, 12:29

Informatii foarte utile! Chiar ma intrebam de ce naiba tot apare la unele programe "x86" si nu doar "x32" sau "x64"...
User avatar
HawK
Membru
Posts: 66
Joined: 12 Jul 2016, 19:23
Nume Real: Kristian
Nivel cunoştinţe IT: 8

30 Apr 2017, 17:31

Foarte utila aceasta informatie, eu mi-am dat seama ca x86 este pe 32 bit si 86_64 este pe 64 de biti multumita a Unity 3D
User avatar
CelMaiBun
Membru
Posts: 7
Joined: 18 Jul 2017, 14:47
Nume Real: alex

18 Jul 2017, 14:53

Interesant, sa stiti ca daca aveti peste 4 GB ram trebuie sistem de operare pe 64 biti, altfel nu va citeste decat 3 GB si ceva.
Post Reply

Return to “Sisteme de operare”