Merita sa folosesti un stick USB ca RAM?

Totul despre partea hardware.
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

21 Sep 2014, 21:10

Image
Prin opţiunea ReadyBoost din sistemele de operare Windows Vista, Windows 7 şi Windows 8, se poate utiliza un banal stick de memorie flash ca extensie a memoriei de tip RAM (Random Access Memory - memorie cu acces aleator, citire şi scriere).

Astfel, atunci când conectezi un astfel de suport de memorie la un PC care rulează sistemele de operare menţionate, va apărea, printre altele, şi o opţiune care îţi dă voie să utilizezi acel stick de memorie flash ca extensie la memoria RAM, opţiune numită ReadyBoost. Dar, totuşi, ce face această opţiune ReadyBoost şi cum ajută PC-ul la capitolul performanţă?


Cum funcţionează ReadyBoost?

ReadyBoost este în legătură cu o altă facilitate din Windows numită SuperFetch. Această facilitate a fost introdusă începând cu sistemul de operare Windows Vista şi are drept rol monitorizarea programelor instalate în PC pentru a le încărca din timp fişierele executabile şi bibliotecile (DLL = Dynamic Link Library) în RAM. Astfel, când lansezi în execuţie o aplicaţie ea va porni mai rapid; aceasta se datorează faptului că datele deja sunt încărcate în RAM care este mai rapidă faţă de hard diskul calculatorului. Spaţiul de memorie RAM nefolosit (nealocat niciunei aplicaţii) nu ajută la nimic, aşa că utilizarea RAM ca şi cache pentru aplicaţiile folosite uzual ajută ca PC-ul să răspundă mai repede la încărcarea acelor aplicaţii.

SuperFetch utilizează RAM-ul - încarcă în memoria RAM executabilele şi bibliotecile programelor folosite în mod uzual. Totuşi, SuperFetch poate utiliza în loc de RAM şi un stick de memorie flash - acesta este rolul opţiunii ReadyBoost.

Deci când conectezi un stick de memorie flash într-unul din porturile USB (Universal Serial Bus) ale calculatorului, şi activezi opţiunea ReadyBoost, sistemul de operare va încărca datele culese de facilitatea SuperFetch în stickul de memorie în loc de RAM (restul memoriei de tip RAM rămânând liberă pentru alte aplicaţii care cer astfel de memorie). Este mai rapidă citirea unor mici fişiere de pe un stick de memorie decât din hard diskul calculatorului, fapt care, teoretic, îmbunătăţeşte performanţele calculatorului.

Este posibil ca ReadyBoost să nu fie atât de folositoare pentru tine?

Până aici ştim un lucru: putem folosi un stick de memorie ca să mai eliberăm din datele înscrise în memoria RAM. Dar să nu uităm un lucru important: un stick de memorie flash este mult mai lent decât memoria de tip RAM. Astfel, este mai bine să ai datele aferente facilităţii SuperFetch încărcate în memoria RAM decât într-un stick de memorie pe USB.

Astfel, ReadyBoost, îţi ajută calculatorul la capitolul performanţă doar dacă nu ai suficientă memorie RAM; în acest caz poţi opta pentru extinderea ei prin adăugarea de plăcuţe de memorie noi şi/sau schimbarea celor vechi cu altele de capacitate mărită, atât însă cât suportă calculatorul. Aşadar, dacă ai suficientă memorie tip RAM, ReadyBoost nu va ajuta calculatorul la capitolul performanţă.

ReadyBoost este o opţiune ideală doar pentru acele calculatoare care au instalată o cantitate mică de memorie RAM. Când a fost lansat sistemul de operare Windows Vista, Anandtech a testat ReadyBoost, iar rezultatele testelor au lămurit problema. Astfel, la o memorie RAM de 512 MB (o cantitate foarte mică de RAM în comparaţie cu RAM-ul din calculatoarele de azi, care pot avea lejer câţiva GB de RAM), opţiunea ReadyBoost a oferit o îmbunătăţire a performanţei. Totuşi, adăugarea de memorie tip RAM, în condiţiile în care este posibil financiar şi tehnic, este o opţiune mai bună decât utilizarea opţiunii ReadyBoost.

Concluzie: dacă ai un computer cu puţină memorie RAM, mai degrabă ia în considerare extinderea acesteia decât utilizarea opţiunii ReadyBoost, care este totuşi folositoare în unele cazuri.


Când ajută ReadyBoost ?

Acum ştim că ReadyBoost ajută un calculator la capitolul performanţă dacă acesta are memorie RAM de 512 MB sau chiar un maxim de 1024 MB (sau 1 GB) şi dintr-un anume motiv nu vrei să adaugi mai mult RAM; poate ai un stick de memorie nefolosit şi astfel poate fi astfel utilizat.

Dacă optezi pentru utilizarea ReadyBoost, nu uita că viteza (de citire/scriere a datelor) a stickului de memorie utilizat determină în consecinţă, performanţa calculatorului. Astfel, dacă vei folosi un stick de memorie vechi, cu viteze de citire/scriere mici, probabil nu vei observa nicio îmbunătăţire a performanţei, chiar şi cu o cantitate minimă de memorie RAM instalată în acel calculator. De asemenea, sistemul de operare Windows nu dă voie să utilizezi cu opţiunea ReadyBoost anumite stickuri de memorie cu viteze de citire/scriere prea mici. Acum însă există şi stickuri de memorie cu viteze mai mari de citire/scriere şi să nu uităm şi faptul că astfel de caracteristici cresc de la an la an, alături de capacitatea de stocare.

În concluzie, dacă vrei să utilizezi opţiunea ReadyBoost, nu uita că nu va ajuta prea mult la îmbunătăţirea performanţei PC-ului tău. Dacă ai o cantitate foarte mică de memorie RAM instalată (512 MB sau maxim 1 GB) şi utilizezi un stick de memorie foarte rapid, deci cu viteze de citire/scriere mari, poţi obţine o îmbunătăţire uşoară a performanţei însă, chiar şi în acest caz nu este garantată o îmbunătăţire.

Sursa : scientia
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
rotyta
Membru
Posts: 42
Joined: 03 Nov 2014, 21:21
Nume Real: florian
Nivel cunoştinţe IT: 5
Location: constanta

18 Nov 2014, 20:13

cu respect am avut o surpriza eu am in pc 2placute a 2gram fiecare dar acum vede duar 3gram ce ar putea fi?
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

18 Nov 2014, 20:16

2 plăcuţe x 2 GB = 4 GB ; pentru a vedea cei 4 GB de ram trebuie ca sistemul de operare să fie pe 64 biţi.
Citeşte acest articol: viewtopic.php?f=13&t=439
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
rotyta
Membru
Posts: 42
Joined: 03 Nov 2014, 21:21
Nume Real: florian
Nivel cunoştinţe IT: 5
Location: constanta

18 Nov 2014, 20:38

cu respect pe 64 este pina acum citeva ore erau 4g ram dar in speccy arata3gram sin win arata4 dar2,97 usable
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

18 Nov 2014, 20:45

Nu înţeleg, te rog fi mai excplicit, scrie clar şi nu mai lega cuvinte de cifre îmi este greu să descifrez.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
rotyta
Membru
Posts: 42
Joined: 03 Nov 2014, 21:21
Nume Real: florian
Nivel cunoştinţe IT: 5
Location: constanta

18 Nov 2014, 20:49

:(( Image
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

18 Nov 2014, 21:27

Bun, în cazul tău:

1. Degeaba ai pus tu 64biti dacă procesorul tău nu ştie de acest "limbaj"
2. Posibil să fie Windows-ul "prost"
3. Trebuie să ai în BIOS - enable memory remap feature (dacă ai opțiunea, dacă nu, este o problemă)
4. Verifici dacă PAE este într-adevăr activat - BCDEdit /set PAE forceenable in Command prompt.

Ar mai fi câteva dar nu au rost. Cu alte cuvinte ori laşi asa cum este ori îţi instalezi pe 32biti windows 7 şi urmezi acest tutorial: http://dan-blog.ro/forum/topic/cum-util ... s-7-32-bit
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
rotyta
Membru
Posts: 42
Joined: 03 Nov 2014, 21:21
Nume Real: florian
Nivel cunoştinţe IT: 5
Location: constanta

19 Nov 2014, 17:45

te rog ajuta-ma am procesor A8/5600gh si nu-mi dau seama dar nu vede cei 4g de ram dar si procesorul are acum 1core inloc de 4 core si sta in tashmanager la 100% o solutie te rog nu am umblat la voltaje,ceasuri ,clock deodata am observat intii cu rami si apoi cu p rocesorul
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

19 Nov 2014, 19:07

Acesta este procesorul ?
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
rotyta
Membru
Posts: 42
Joined: 03 Nov 2014, 21:21
Nume Real: florian
Nivel cunoştinţe IT: 5
Location: constanta

19 Nov 2014, 19:27

da
Post Reply

Return to “Hardware”