Cele mai bune HDD-uri externe - sfaturi si specificatii

Totul despre partea hardware.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

25 Jan 2015, 17:38

Cum alegem cel mai bun hard disk extern? Ce caracteristici sunt importante? Este capacitatea de stocare totul, sau trebuie sa ne uitam la viteza de transfer, performanta si design-ul unui hard disk extern?

Ieri, dupa ce am reusit sa imi achizitionez un SMART TV, am avut neplacerea sa observ ca hardul meu extern nu facea fata informatiei cerute de filmul 4K. Filmul avea bitrate mult prea mare pentru ca filmarea era de calitate, dar nu aveam un spatiu de stocare rapid, care sa ma ajute sa pot viziona filmul fara sa se blocheze.

Asadar, m-am gandit ca este cazul sa fac un mic articol prin care sa invatam cum sa alegem cel mai bun hard disk extern.

Trebuie sa recunoastem ca serviciile in cloud castiga tot mai mult teren in fata clasicelor harduri. Totusi, daca veti citi vreodata TOS-ul acestora, veti observa ca datele voastre nu sunt in siguranta deloc. Asa ca, stocarea intr-un spatiu local, acasa, pe un hard disk normal sau unul extern, este recomandata. Poate chiar, daca iti permite bugetul si merita datele pe care le ai de salvat, sa le pui intr-un NAS, cu optiune de RAID, pentru a salva datele importante.

Totusi, daca avem nevoie de portabilitate, trebuie sa ne gandim la un hard extern.

Care sunt avantajele unui hard extern?

Pe langa mobilitate, un hard disk extern este accesibil, durabil. Este inutil sa ne gandim la era DVD-urilor. Aceasta a disparut de mult timp, acum avem spatii de stocare mult mai mari, chiar daca ne sufla in spate tehnologia 4k, care ne aduce fisiere tot mai mari, tot mai calitative.
Image Performanta

Un hard disk extern este rapid, poate chiar mai rapid decat un hard din calculator sau din laptop. Daca ne gandim ca sunt laptopuri care au hard disk-uri de 5400 RPM, iar pe piata sunt hard disk-uri externe, de mare viteza, precum cele de 7200 RPM sau 10 000 RPM. Cele din urma nu prea au “prins” la noi pe piata romaneasca, din cauza faptului ca, pretul creste proportional cu RPM-ul.

Porturi de conectare

USB 2.0 este deja istorie. Usor, usor se face trecerea la USB 3.0, iar decizia Uniunii Europene de a unifica porturile de conectare si de alimentare a gadgeturilor face ca si in aceasta privinta sa se doreasca o uniformizare.

De curand s-a adoptat un nou standard care va fi introdus in USB 3.1. Asa cum vedeti si in pozele ilustrate in articol, mufa de conectare trebuie bagata intr-o anumita pozitie. Se pare ca aceasta va deveni istorie, pentru ca in viitorul apropiat se va distribui o mufa care poate fi introdusa fara a mai verifica pozitia. Unele voci spun ca vom avea USB 3.1, altii ca de la 3.5 se va face modificarea.

Pe piata romaneasca nu au aparut astfel de gadgeturi, cu un astfel de port. Momentan avem
    • port USB 2.0
    • port USB 3.0
    • port Thunderbolt
Daca pe primele le gasim pe orice calculator, cel din urma Thunderbold este de mare viteza si se gaseste doar pentru produsele Apple. Se pare ca noul port USB de care va spuneam mai sus va avea viteze asemanatoare cu acest port Thunderbolt.
Image Viteza de transfer

Pe langa fiabilitate, mi se pare cel mai important lucru pentru un hard disk extern. Cel mai bun exemplu este cel cu SMART TV-ul. Nu este in stare sa redea asa cum trebuie fisierele 4k pentru ca viteza este prea mica, iar acesta este mult prea vechi, neadaptat zilelor noastre.

Design

S-au tot micsorat in ultima vreme aceste gadgeturi, au devenit tot mai aspectuase, chiar am vazut modele din aluminiu, care imita foarte bine laptopurile.

Eu daca mi-as achizitiona maine un hard extern, probabil ca l-as lua de 2.5 inchi.

Alimentare

Prea putin conteaza pentru un utilizator obisnuit. Oricum, un HDD nu consuma foarte mult curent, mai ales daca ne gandim la faptul ca are un mod standby care isi face treaba foarte bine.

Alte caracteristici

Mi-ar placea ca toate hardurile externe sa aiba facilitati pentru securitatea datelor.

Recomandare hard disk extern
Image
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Hardware”