Ce este firmware-ul?

Totul despre partea software.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

23 Sep 2014, 17:54

Firmware-ul este software-ul de baza incorporat intr-un dispozitiv hardware.
[DEX] Firmware – rutine software esenţiale conţinute de memoria ROM a unui echipament hardware. Firmware-ul este întotdeauna responsabil cu operaţiile de bază, precum cele de pornire sau cele de intrare/ieşire.
Putem spune, fără a gresi, că orice echipament electronic are nevoie de firmware pentru a putea funcţiona. Firmware-ul variază de la un set redus de instrucţiuni in cazul dispozitivelor simple precum alarma electronică de la masină, la instruncţiuni mult mai complexe în cazul echipamentelor sofisticate precum video playere, telefoane mobile, camere foto/video, echipamente medicale, etc.

Mai jos putem observa chip-ul de memorie ce contine firmware-ul unui DVD-Player:
Image
Uneori avem nevoie de ultima versiune de firmware

Firmware-ul original este cel care deserveşte de cele mai multe ori un produs pe întreaga sa durata de funcţionare.

Uneori apare însă şi nevoia de a înlocui versiunea curentă de firmware cu una îmbunătăţită. Dacă firmware-ul este stocat într-un chip de memorie EEPROM sau flash acesta poate fi rescris de utilizator cu ajutorului unui program special.

Versiunea nouă de firmware precum şi software-ul de programare a chipului de memorie EEPROM sau flash pot fi procurate în mod uzual de pe site-ul producătorului dispozitivului hardware.
Image
Procedura de update

Pentru PC-uri procedura de update a firmware-ului se poate realiza direct din Windows sau poate necesita bootarea calculatorul in modul DOS.

Rescrierea BIOS-ului unei plăci de bază din Windows:
Image
Image
Rescrierea BIOS-ului unei placi de bază din DOS:
Image
Firmware-ul si BIOS-ul

BIOS-ul unui calculator, acronim ce provine de la Basic Input Output System este pentru un calculator ceea ce este firmware-ul pentru alte echipamente electronice.

Totusi BIOS-ul unui PC este ceva mai mult decat un firmware obisnuit deoarece ne permite sa interactionam cu el in timp ce restul firmware-ului este un software care nu are o interfata cu utilizatorul. (adica este acolo dar nu-l “vedem” niciodata)
Image
P.S : Tot respectul pentru autorul tutorial-ului.
~tataieee
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

15 Feb 2017, 20:03

Acum vreo 2 saptamani, din device manager am instalat un nou driver pentru pentru vocea "firmware". Cu ce m-ar ajuta acest update? Exista posibilitatea ca pc-ul sa mearga mai prost cu noua versiune? De exemplu mie mi se pare (sau sunt eu mai paranoic) ca de cand am facut acel update calculatorul nu mai este asa de silentios ca inainte si ca "ventilatorul" este mai zgomotos..
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

15 Feb 2017, 20:25

RazvanCosta wrote:Acum vreo 2 saptamani, din device manager am instalat un nou driver pentru pentru vocea "firmware". Cu ce m-ar ajuta acest update? Exista posibilitatea ca pc-ul sa mearga mai prost cu noua versiune? De exemplu mie mi se pare (sau sunt eu mai paranoic) ca de cand am facut acel update calculatorul nu mai este asa de silentios ca inainte si ca "ventilatorul" este mai zgomotos..
De regula aceste update-uri se fac doar atunci cand sunt probleme, in cazul tau nu cred ca acest update ar face pc-ul mai zgomotos, probabil ai un ventilator care incepe sa ramana fara "zile silentioase" :)
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
RazvanCosta
Moderator
Posts: 203
Joined: 06 Feb 2017, 15:24
Nume Real: Razvan Constantin
Nivel cunoştinţe IT: 5

15 Feb 2017, 22:19

Okay, deci nu ar trebui sa imi fac prea multe griji..
Post Reply

Return to “Software”