[Tutorial]Lumini pentru manerele la usi

Locul unde aflăm lucruri utile, privind atât partea electrică cât şi partea mecanică.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

23 Oct 2014, 22:13

Am vazut prin multe locuri diferite metode de a pune lumini in scoicile manerelor de la usi, la interior. Toti foloseau aceeasi metoda, decupau o gaura si introduceau un LED in ea ... luminile originale folosesc ghiduri de lumina :
Image
Image
Pentru iluminarea in zone unde nu se poate pune bec, se folosesc de multa vreme ghiduri de lumina, de la fibra optica la plexiglas. Dupa cum vedeti, si Skoda foloseste ghiduri de lumina din plastic. Practic, este vorba de o lama de plastic, care la un capat este luminata in interior de un LED, este indoita cum avem nevoie si ea lumineaza la celalalt capat. Iata montat un astfel de ghid
Image
Eu va propun sa realizati un astfel de ghid, fara sa cheltuiti sume enorme, restul, adica alimentarea LED-ului cu o rezistenta inseriata (cand calculati sau luati de pe net valoarea rezistentei in functie de LED-ul folosit, sa tineti cont ca aveti 13-14V, si nu 12 ). Ca puneti doua fire litate, pe care le legati prin intermediul unei mufe, indiferent de care, la firele care ilumineaza ceva din usa, ce vreti voi (buton oglinzi de exemplu, ca e cel mai aproape) este floare la ureche, deci nu insist pe acest subiect.
Eu va dau un exemplu de cum sa realizati ghidurile de lumina.
Am luat o rigla mica din plastic alb transparent (sa nu luati colorate ca pierdeti din intensitate pe drum), din care am taiat doua lame, una lata de un cm si una de doi (practic va fac o demonstratie)
Image
Image
Mergem la bucatarie, incalzim lamele si le indoim, dandu-le forma necesara sa se lipeasca de scoica ( eu le-am indoit la ochi )
Image
In continuare, eu am folosit pirogravorul (o ansa de nichelina care se inroseste), voi puteti folosi pistolul de lipit sau un cui inrosit in foc ... am taiat la un capat lamelele la 45 de grade, la celalalt am facut o decupare si am introdus LED-urile la cald, sa se muleze pe plastic ( pentru transfer mai bun de lumina )
Image
Image
Iata cum arata cele doua lamele cu LED-urile alimentate. LED-ul verde l-am schimbat in continuare cu unul identic cu cel din lamela lata, pentru comparatia de la final. Dupa cum vedeti, culoarea luminii o da LED-ul, si nu plasticul.
Image
Pasul urmator este imbunatatirea reflexiei prin ghid. Metoda pe care v-o recomand este vopsirea in doua straturi cu un spray "crom'' (e pe toate drumurile). Atentie, inainte de vopsire protejati cu un scotch zona picioruselor ledurilor. Eu am aplicat o metoda mai putin ortodoxa, fiindca nu am vrut sa astept pana se usuca ... si oricum este o demonstratie: am placat fetele ghidurilor cu staniol de la bucatarie si am imbracat in izolier ...
Image
Indiferent de metoda izolarii, pasul urmator este aranjarea suprafetei active (cea taiata la 45 grade) prin pilire, si in final o mica lustruire cu pasta de dinti pe o carpa ...
Image
Image
Iata cele doua ghiduri cu LED-urile alimentate, observati ca zona luminata este numai zona lustruita
Image
Acum, pentru a compara importanta sau lipsa de importanta a latimii ghidului, am pozat cu lumina stinsa efectul celor doua ghiduri, tinute la o distanta de circa opt cm departare
Image
Image
Observati ca cele doua lumineaza cam la fel si foarte tare. In cazul folosirii LED-urilor colorate, efectul este atenuat de culoare.
Mai departe, tot ce aveti de facut este sa decupati o fanta cu cutterul, sa o finisati un pic cu o pila fina si sa lipiti ghidul cu suprafata activa deasupra fantei.
Image
Prin faptul ca alimentarea ati facut-o demontabila, prin inserarea unei mufe noi, nu veti avea probleme niciodata la demontarea fetei de usa. Datorita faptului ca nu iese la vedere nici un LED, treaba este foarte estetica si sigura in timp.
Sper ca v-a placut...

Sursă : http://skodamea.ro
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

23 Oct 2014, 22:14

Ca sa completez si sa termin cu subiectul asta, uite o comparatie intre trei LED-uri colorate (alb, rosu, verde) puse in acelasi ghid provizoriu:

Image
Image
Image

Si cu asta inchei, cui ii surade ideea ii urez succes la bricolaj !

Sursă : http://skodamea.ro
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
User avatar
tikairom
Membru
Posts: 55
Joined: 01 Apr 2015, 16:32
Nume Real: ionut
Nivel cunoştinţe IT: 4

28 Apr 2015, 20:25

Pai, si poza cu minunea pe usa functionand, unde e??
User avatar
Szocs Andrei
Membru
Posts: 53
Joined: 14 Sep 2015, 18:56
Nume Real: Szocs Andrei
Nivel cunoştinţe IT: 4

17 Sep 2015, 17:30

foarte interesant articolul :)))))))
ingeniozitate la cote de inginer
Post Reply

Return to “Tutoriale / Documentaţii Auto”