Informatii privind soft-urile de navigatie

» Totul despre Navigaţiile GPS
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

19 Sep 2014, 22:56

Europa de Vest:
Andora, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Gibraltar, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie.
Europa de Est:
Albania, Belarus, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina.
PDA care sunt gadget-uri de uz general cu WinMobile pe care se poate instala orice soft sau joc pentru Win Mobile, inclusiv softuri GPS actuale sau viitoare. Functia GPS este realizata printr-un receptor GPS incorporat sau extern.

Avantaje:
- flexibilitate in instalarea softurilor de orice gen;
- multifunctionalitate. In functie de performante/dotari poate fi folosit ca: GPS, camera foto/video, player media, browser etc.

Dezavantaje:
- functionarea GPS necesita in general resurse mai mare decat pe PNA;
- ecranul in general mai mic decat la PNA;
- mai scump decat un PNA;
- stabilitate mai mica a GPS-ului sau a functionarii deficitare datorita instalarilor/reinstalarilor de soft.

PNA care este un gadget dedicat navigatiei GPS dar care poate avea si alte functii suplimentare gen: redare MP3, video player, transmitator FM etc.

Avantaje:
- sistemul de operare este optimizat pentru GPS, care va functiona mai repede si mai stabil decat pe dispozitive cu numeroase alte functii;
- ecrane mai mari decat ale celorlalte dispozitive, aparatul fiind in principal dedicat pentru a fi utilizat exclusiv in masina;
- pretul mai mic decat al celorlalte dispozitive de tipul PDA-ului.

Dezavantaje:
- Sistemul de operare este inaccesibil utilizatorului.
- Nu se pot instala alte softuri GPS. Acesta nu este neaparat un dezavantaj asigurand stabilitatea aparatului pentru functia pentru care a fost proiectat (GPS).

Aflati rolul diferitelor fisiere din Igo:

1. Producatori de harti: NavteQ (NQ), TopMap ™, Teleatlas (TA), producatori locali Epsilon (Cipru), Monolit (Slovenia), Emapa (Polonia), Basarsoft (Turcia), CarteBlanche (Ucraina), Contrast (Serbia, Muntenegru), Navigo (Bosnia Hertegovina), MMCN (Bulgaria), Regio (Estonia, Lituania, Latvia), CEDA (Slovacia) (pe care le stiu eu)
2. La alegerea hartilor in general se tine cont de marimea hartilor si de data la care au fost scoase (dimensiunea mai mare si data recenta).
Pentru Europa de vest hartile cele mai folosite sunt cele de la Navteq, Teleatlas.
Pentru restul Europei se vor folosi hartile TopMap sau cei de la producatorii locali.
Hartile au extensia .fbl, se pun in \content\map\
3. Pentru a fi afisat relieful este necesara o harta cu extensia .dem, care se pune in \content\dem\ (pentru Europa cel mai utilizat fisier este Europe_NASA.dem)
4. Pentru a fi afisate cladirile (numai in orasele mari) sunt necesare fisierele cu extensia .3dc (sunt paralelipipedele ce apar pe hartile oraselor), .3dl (sunt reprezentate cladirile "renumite" din orase, ex. Casa Poporului - Bucuresti, Parlamentul Ungar - Budapesta etc.)
5. Fisiere aditionale:
.ftr - fisier ce contine date necesare pentru rutarea camioanelor (inaltime poduri, greutate admisa pe anumite drumuri etc.). Functioneaza numai cu harti NavteQ. Data acestor harti trebuie sa corespunda cu data hartii .fbl. se pun in \content\map\
.fda (driver alert) fisier ce contine semnele de circulatie (depasire interzisa, curbe periculoase, benzi de circulatie etc.). Functioneaza doar cu harti Navteq. Anul viitor vor aparea si pentru hartile TopMap. Data acestor harti trebuie sa corespunda cu data hartii .fbl. se pun in \content\map\
.hsp (Histspeed adica history speed- Navteq) .fsp (fast speed -TeleAtlas) - contine o baza de date cu statistica vitezelor pe drumuri. Rutarea se va face in functie de ziua din saptamana si ora. Functioneaza numai cu harti NavteQ. Se pun in content\histspeed\.
.hnr - fisier ce contine rute precalculate, astfel calcularea unei rute lungi se face doar in cateva secunde. Data acestor harti trebuie sa corespunda cu data hartii .fbl. se pun in \content\map\ . Exista fisiere hnr scoase de NNG pentru Europa de Est si fisiere hnr scoase de Navteq pentru Europa de Vest.
.fpa (point addresing) - fisier ce contine o interpolare a drumului cu adresa de destinatie (daca adresa de destinatie este undeva intr-o zona cu blocuri unde masina nu poate ajunge, atunci va parea o linie intrerupta pana la destinatie). Se pun in \content\map\ Functioneaza doar cu harti Navteq. basemap.fbl - fisier ce contine granitele statelor, nu este necesar daca folosim doar harta Romaniei. Se pune in \content\map\
.ph - este un fisier cu date necesare pentru TTS (text-to-speech), astfel incat cuvintele sa fie pronuntate corect pentru o tara anume (la o intersectie "Doamna" sau "Domnul" iti spune si strada pe care vei intra). Se pune in \content\phoneme (pentru Romania nu exista un asemenea fisier si nici TTS)
.kml - este un fisier ce contine poi-uri de un anumit tip (ex. statii de metrou -se pot descarca de exemplu de pe poiplaza.com). Se pun in \content\userdata\poi\
.tmc - este un fisier de licenta pentru TMC. Se pun in content\tmc\

Unde se copiaza aceste fisiere ?

Locul unde se pun aceste fisiere:
In content:
/building - .3dc, .3dl
/dem - .dem
/histspeed - .hsp
/map - .fbl, .fda, .fpa, .ftr, .hnr, .tmc
/phoneme - .ph
/poi - .poi

---------------------------------------------------------------------------------------
Tutorialul nu îmi aparţine, este împrumutat după alt site.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Navigatie GPS”