Documentaţie - statii CB

» Totul despre Staţii CB
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

22 Oct 2014, 20:28

In anii 1960, aceste servicii erau bine cunoscute printre micii afaceristi (electricieni, instalatori, tamplari) dar si printre camionagii si amatorii pasionati de radio. O data cu avansul electronicelor solide, marimea, greutatea si costurile statiilor, au scazut oferind publicului general acces liber la comunicarea medie, care pana acum fusese disponibila doar specialistilor. Multe cluburi CB au fost formate, limbajele de argou CB au evoluat folosind chiar si 10 coduri similare celor folosite de serviciile de urgenta.
Urmand criza de petrol din 1973, guvernul SUA a impus o limita nationala de 55 mph, lipsa de combustibil si rationalizarea, au fost raspandite.
Statiile CB erau adesea folosite pentru a localiza statii aprovizionate cu benzina, pentru a notifica ceilalti conducatori auto in legatura cu radarele dar si pentru a organiza blocaje si convoaie cum s-a intamplat in 1974 cand camionagii au iesit in strada pentru a protesta impotriva vitezei limita impusa atunci dar si impotriva unor noi reguli ce aviza camionagii.
Utilizarea proeminenta a statiilor CB in anii 1970, dar si era filmului (Smokey and the Bandit -1977- Convoy -1978- dar si show-uri TV ca Movin` On (debutat in 1974), Dukes of Hazzard (debutat in 1979), au sustinut aparitia si utilizarea statiilor CB. Mai mult, cantecele ciudate dar atat de cunoscute, ca si Convoy, al lui C.W. McCall – 1976- a ajutat statiile CB sa stabileasca o noua moda ticnita in SUA, pe la mijlocul anilor 1970.
Initial, CB necesita licenta si utilizara unui semn de apelare, dar cand nebunia cu statiile CB, a ajuns in varf, majoritatea oamenilor au ignorat aceasta necesitate si au folosit statiile folosindu-se de porecle.
Multe din restrictiile folosirii autorizate a benzii CB a dus la raspandirea desconsiderarii regulilor, cele mai notabile fiind cele legate de inaltimea antenei, restrictia de distanta pentru o buna comunicare, licenta si utilizarea semnalului de apelare, dar si transmitatorul de putere legal. Treptat necesitatea licentei a scazut pana a iesit complet din discutie.
Initial, au fost doar 23 canale CB in SUA, actualele 40 canale s-au format pana in 1977. Canalul 9 era rezervat pentru urgente in 1969. Canalul 10 era utilizat pentru comunicatii pe autostrada, totusi canalul 19 devenea mai tarziu canalul preferat, in comunicarea pe autostrazi, pentru ca a avut probleme de interferente cu canalul adiacent 9.
Pana in 1975, doar canalele 9-14 si 23, puteau fi folosite pentru discutii intre-statii apeland utilizatori licentiati. Canalele 1-8 si 15-22 au fost rezervate comunicarii intra statii, comunicarea facandu-se intre statii cu aceeasi licenta. Dupa ce au cazut regulile intre si intra statii, canalul 11 era rezervat apelurilor de urgenta, exclusiv in scopul stabilirii comunicatiilor, oricum aceste reguli au fost retrase in 1977.
Pana in 1970 cand au aparut statiile radio cu sintetizator, statiile CB erau controlate cu ajutorul cristalelor quartz, incorporate. Aproape toate statiile erau doar AM, desi erau doar cateva setari de banda unica la acele zile.
In toate privintele, anii 1970 si inceputul anilor 1980, un fenomen se dezvolta in ceea ce priveste statiile CB. Similar chaturilor de pe internet, de un sfert de secol mai tarziu, statiile CB permiteau oamenilor sa se cunoasca intr-o maniera aproape anonima. Multe filme si povesti despre utilizatorii de CB si despre cultura on-the-air, s-au dezvoltat atunci.
In anii recenti, CB-urile si-au pierdut mult din atractia initiala, datorita avansarii tehnologiei si a schimbarii valorilor. Anumite dezvoltari tehnologie rapide includ: telefoanele mobile, internetul si FRS (serviciile radio de familie). Adtitional, CB a devenit o victima a popularitatii sale intense. Pentru ca milioane de utilizatori bruiau frecventele, la mijlocul anilor 1970 si la inceputurile anilor 1980, canalele erau adesea intolerabil de zgomotoase, iar comunicarea era de-a dreptul dificila. Multi utilizatori CB au incetat sa isi mai foloseasca frecventa radio, dupa aceasta perioada, sau o folosesc ocazional.

Plus citeva cuvinte/fraze/jargon... utilizate de ceilalti participanti la trafic:
Canale utilizate = 19 si 22

Capra cu 3 iezi = ARR + RAR + Cantar
Capra cu 3 iezi si lup = ARR + RAR + Cantar + Politia
Cap de creta = politist
Prost cu tunu’ = politist cu radarul
Veioza = radar cu instant on, rotit sau cu intrerupator
Veiozar = politist cu veioza
Licurici = Politist pe motocicleta
Donator de organe = Motociclist (imprudent si vitezoman)
Agricultori = politia rurala
Polifronteristi = Politia de frontiera
Padurari = Control la incarcatura de lemn
Sobolan = Politist ascuns, de obicei inafara drumului
Economie = Carburant in plus
Politia agricola = Politia Rurala
Saibe = Diagrame
Rabla = Traseista
Albanez = Sofer din jud Alba (periculos)
Conservar = Conducator autoturism
Mitici = Bucurestenii cand vin la munte
supozitor = unul care sta lipit de spatele camionului si nu intra in depasire
Cap sec = Sofer din jud Caras Severin ( imprudenti )
Caralii = Politie

Jargon Radio CB – automobilisti

canal utilizat = 23
colegu’ = apelativ
Jam City = Bucuresti (jam = blocaj in trafic)
Reno City = Pitesti
Ford City = Craiova
Aro City = Campulung Muscel
orbete = femeie la volan
donator = motociclist
mini-donator = scuterist
cercetasi = politie locala / rurala
castor = politist rutier
castoriţa = politista rutiera
castor calare, centaur = politist pe motocicleta
baraj = filtru de politie rutiera
cartel = filtru de politie rutiera + RAR (+ jandarmi sau trupe speciale)
big brother = camere fixe cu radar
pozar = politist cu radar
mail pe ___ (1-40) = invitatie la conversatie pe canalul ___ din frecventa normala
mail extins pe ___ (1-80) = invitatie la conversatie pe canalul ___ din frecventa d (frecventa germana d care are 80 de canale, primele 40 fiind comune cu standardul european)
Pantera Roz = autovehicul care ridica masini parcate in locuri nepermise
omida = tir
cazan = basculanta
manivelar = sofer camion / basculanta
hamster = autoturism cu statie radio CB / sofer autoturism
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Statii CB”