Ce reprezinta amperul, voltul si wattul?

» Navigatie GPS, Statii CB, Tutoriale Auto, etc.
Post Reply
User avatar
tataieee
Administrator
Posts: 3848
Joined: 17 Sep 2014, 17:52
Nume Real: Alexandru Costin
Nivel cunoştinţe IT: 10
Location: Giurgiu; România
Contact:

29 Nov 2017, 20:26

În amperi se măsoară intensitatea curentului electric, adică cantitatea de sarcină electrică (de obicei electroni) care trece prin conductorul respectiv. Astfel 1 amper înseamnă că în timp de 1 secundă trece o sarcină de 1 coulomb. Un număr mai mare de amperi înseamnă un număr mai mare de electroni care trec printr-un conductor. Imaginați-vă curgerea curentului electric printr-un fir ca pe curgerea apei printr-un tub. Intensitatea curentului din fir echivalează cu debitul apei din tub, măsurat în litri pe secundă.

În volți se măsoară tensiunea electrică, adică diferența de potențial electric. Potențialul electric poate fi înțeles ca echivalentul electric al înălțimii de la care cade un corp. Cu cît tensiunea dintre două puncte e mai mare, cu atît electronii simt o forță mai mare și deci curentul care trece printr-un rezistor conectat la cele două puncte e mai mare. Imaginați-vă tensiunea ca pe diferența de înălțime a apei de o parte și de alta a unui baraj. Cu cît diferența e mai mare, cu atît trece mai multă apă printr-o gaură de la baza barajului.

În wați se măsoară puterea (electrică sau de orice altă natură). Puterea arată cîtă energie se transmite / se produce / se consumă în unitatea de timp. 1 watt înseamnă o energie de 1 joule într-un timp de 1 secundă.

Unitățile de măsură au fost alese convenabil, încît puterea electrică se poate calcula ușor înmulțind tensiunea cu intensitatea curentului. De exemplu dacă între două puncte e o tensiune de 12 volți și printr-un rezistor conectat între cele două puncte trece un curent de 2 amperi, puterea consumată de rezistor este de 24 de wați. Altfel spus, viteza cu care rezistorul transformă energia electrică în căldură este de 24 de jouli pe secundă.
*Email: w.tataieee@gmail.com
*PayPal: w.tataieee@yahoo.com
Post Reply

Return to “Zona Auto”